ABD'de dikenli tel krizi çıktı. Yüksek Mahkeme'nin Meksika sınırının belli bölgelerine eyalet yetkililerince yerleştirilen dikenli tellerin kaldırılması yönündeki kararını kabul etmeyen Vali Abbott'a, 25 eyaletten destek geldi.
Amerika Birleşik Devletleri'nde Teksas eyaletinin göçmen akışına karşı sınıra dikenli tel örmesi uzun zamandır tartışılıyordu. ABD Yüksek Mahkemesi bu dikenli tellerin kaldırılmasına karar verse de cumhuriyetçi Teksas Valisi Gregg Abbott durumu "işgal" olarak nitelendirdi ve telleri kaldırmayacağını duyurdu. Valinin bu açıklamasına ABD genelindeki cumhuriyetçi 25 eyaletten ve eski başkan Donald Trump'tan destek geldi.
Cumhuriyetçiler ile Demokratlar arasındaki en ciddi tartışma konularından biri olan sınır güvenliği ve mülteci tartışması, Yüksek Mahkeme'nin son kararının uygulanmamasıyla daha da arttı. Yüksek Mahkeme'nin sınırın belli bölgelerine Teksas eyalet yetkililerince yerleştirilen dikenli tellerin kaldırılması yönündeki kararını kabul etmeyen Vali Abbott, eyaletindeki ulusal muhafızların böyle bir işlem yapmayacağını, hatta "sınırı korumak" için yeni dikenli teller koyacaklarını deklare etti.
"SINIRLARIMIZI HER TÜRLÜ TEHDİDE KARŞI KORUYACAĞIZ"
Abbott, sınır güvenliği konusunda federal yönetimi suçlayarak, Biden yönetiminin mültecileri önlemek için hiçbir şey yapmadığını savundu. Teksas'ın bir "işgal" ile karşı karşıya olduğunu savunan Abbott, "Eyalet sınırlarımızı her türlü tehdide karşı korumak anayasal görevimiz ve bunu yerine getireceğiz" açıklamasını yaptı ve ülkedeki diğer Cumhuriyetçi eyaletlerin de yardımını talep etti.
25 EYALETTEN TEKSAS'A DESTEK
Abbott'ın destek çağrısına kısa sürede yanıt veren 25 eyaletin Cumhuriyetçi valileri, ortak bir bildiriye imza atarak Meksika sınırının korunması konusunda Teksas'a her türlü desteği sağlamaya hazır olduklarını belirtti. Bu kapsamda başta Oklahoma eyaleti olmak üzere birçok Cumhuriyetçi eyalet valisi, belli sayıda ulusal muhafız birliğini Teksas eyaletine destek amacıyla göndereceklerini bildirdi.
Teksas'a bir destek de halen Cumhuriyetçilerin en güçlü başkan aday adayı konumundaki Trump'tan geldi. Trump, tüm eyaletlere çağrı yaparak 'ulusal muhafızlarını Teksas'a göndermeleri' ve ABD'nin güney sınırını 'mültecilerden korumaları gerektiğini' savundu.
https://tele1.com.tr/ikinci-kez-idam-edildi-abdde-korkunc-infaz-gerceklesti-997313/
BIDEN YÖNETİMİNDEN EYALETE 24 SAAT MÜHLET
Diğer yandan Biden yönetiminin Teksas eyalet yönetimine Yüksek Mahkeme'nin kararını uygulaması için 24 saat süre verdiği bilgisi, Amerikan medyasına yansıdı. Buna göre, Biden yönetimi, ülkenin en üst hukuki merci olan Yüksek Mahkeme kararının uygulanması gerektiğini, aksi halde ciddi hukuki tartışmalara kapı aralanacağını ifade etti.
Biden yönetiminin bu yaklaşımına olumsuz karşılık veren Abbott ise son açıklamasında, Biden'ın halkı terk ettiğini ve sınırları koruma görevini yerine getirmediğini savundu. Abbott, bu sebeple kendilerinin bu görevi yerine getirmeye devam edeceklerini vurguladı. Söz konusu Yüksek Mahkeme kararının ne şekilde uygulanabileceğine ilişkin tartışma sürerken, bazı uzmanlar Biden'ın "Teksas ulusal muhafızlarını federalleştirebileceği" tezini öne sürüyor.
Buna göre Biden, ulusal acil durum ilan edip Teksas'taki ulusal muhafızları federal yönetime bağlayabilir ve mahkeme kararını bu yolla uygulatabilir. Biden'ın bu yolu tercih etmesinin siyasi sebeplerle zor olduğu yorumları Amerikan medyasında öne çıksa da söz konusu gerilimin nasıl sonuçlanacağı merakla bekleniyor.
NE OLMUŞTU?
ABD Yüksek Mahkemesinin Meksika sınırının Rio Grande Nehri boyunca çekilen dikenli tellerin kaldırılması kararının ardından Teksas Valisi Abbot ile Biden arasındaki anlaşmazlık tırmanmıştı. Teksas Ulusal Muhafızları, mahkeme kararına rağmen salı günü ABD sınır devriyesinin işini yapmasına izin vermemiş, dikenli telleri yerleştirmeye devam etmişti.
(AA)
https://tele1.com.tr/biden-meksika-sinirindaki-duvar-projelerini-iptal-etti-381922/
https://tele1.com.tr/abdden-turkiye-icin-resmi-f-16-bildirimi-998005/