ABD’de 2008 krizine neden olmuştu! Mortgage kredilerinde tarihi gelişme

Yayın tarihi: 25 Ekim 2023 Çarşamba 6:56 pm - Güncelleme: 25 Ekim 2023 Çarşamba 7:43 pm

ABD’de 2008 krizinin önde gelen sebeplerinden olarak gösterilen Mortgage konut kredilerinin faizi yüzde 7,9’a çıkarılarak 23 yılın zirvesine ulaştı.

ABD’de o dönem konut fiyatlarının yüksek oluşuna karşı dar gelirli ailelerin konut alabilmesi için yüksek miktarda uzun vadeli verilen ve geri ödemelerde yaşanan sıkıntılar nedeniyle ekonomi tarihine 2008 Ekonomik Krizi olarak geçen sürece sebep olduğu söylenen Mortgage kredilerinde dikkat çeken bir gelişme yaşandı.

30 yıl vadeli Mortgage kredilerinin ortalama faiz oranı 7,7’den 7,9’a yükselerek 23 yılın en yüksek oranına ulaştı. Faiz oranındaki bu artış ise kredilere başvuruları 1995’ten bugüne en düşük seviyelere düşürdü.

Aynı dönemde 15 yıl vadeli mortgage için ortalama faiz oranı da yüzde 6,98’den yüzde 7,08’e çıktı

Mortgage Bankalar Birliği (MBA) verilerine göre, mortgage başvuruları 20 Ekim ile sona eren haftada bir önceki haftaya kıyasla yüzde 1 azaldı. Aynı dönemde konut satın almaya yönelik başvurular önceki haftaya kıyasla yüzde 2 azalırken, yeniden finansman başvuruları yüzde 2 arttı.

YÜKSEK FAİZ ALICILARI PİYASADAN UZAKLAŞTIRIYOR

MBA Başak Yardımcısı Joel Kan ise faizlerin yüksekliğinin konut satışını azalttığını söyledi. Joel Kan, “Bu yüksek mortgage oranları, potansiyel konut alıcılarını piyasadan uzak tutuyor ve yeniden finansman faaliyetlerini baskılamaya devam ediyor” dedi.

ABD ve Türkiye’de iki ayrı araştırma: TCMB’den ortak faiz kararı beklentisi