ABD ve Türkiye’de iki ayrı araştırma: TCMB’den ortak faiz kararı beklentisi

Yayın tarihi: 23 Ekim 2023 Pazartesi 7:19 pm - Güncelleme: 23 Ekim 2023 Pazartesi 7:19 pm

ABD’li yatırım bankası Morgan Stanley ve Bloomberg HT anketinde TCMB’nin politika faizini yüzde beş artırması bekleniyor.

ABD’li yatırım bankası Morgan Stanley ve Bloomberg HT, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın(TCMB) 26 Ekim Perşembe günü açıklayacağı politika faizi kararıyla ilgili öngörülerini yayınladı. İki kurumdan da TCMB’nin politika faizini yüzde beş arttıracağına dair öngörüler çıktı.

Ekonomim’in haberine göre Morgan Stanley’in tahmininde TCMB’nin Kasım ayında da yüzde iki buçuk artış yaparak faizi yüzde 37,5’a çıkaracağı öngörüldü.

Morgan Stanley’in yayınladığı raporda, yıl sonu tahminleri de belirtildi: “TCMB’nin kısa vadeli hedeflerinde önemli bir yukarı yönlü revizyon yapacağına inanıyoruz. Enflasyon tahminlerini 2 Kasım’da açıklayacağı yeni Enflasyon Raporu’nda paylaşacak. Eylül ayında yayınlanan Orta Vadeli Program’da (OVP) 2023 yıl sonu tahmini yüzde 65 ile daha da yüksekti. Bizim yıl sonu için yüzde 67,1 olan tahminimiz ve yüzde 68,0 olan anket beklentileri göz önüne alındığında, TCMB’nin daha önce yüzde 58 olan yıl sonu tahminlerini bu seviyelere yaklaştırmasını bekliyoruz.”

BLOOMBERG HT ANKETİNDE DE AYNI SONUÇ

Bloomberg HT’nin de faiz sonucu konusunda yaptığı ankete 27 kurum katıldı. Yapılan ankette de TCMB’nin beş puanlık artışla faizi yüzde 35’e çıkartacağı öngörüsü çıktı.

Deutsche Bank’tan Türkiye için faiz beklentisini öne çekti