ABD ve İsrail UNESCO’dan ayrıldı

Yayın tarihi: 3 Ocak 2019 Perşembe 7:13 am - Güncelleme: 3 Ocak 2019 Perşembe 7:13 am

ABD ve İsrail, “İsrail karşıtı ön yargıları güçlendirdiği” gerekçesiyle UNESCO’dan ayrıldığını açıkladı. Karar sonrası UNESCO’dan yapılan açıklamada UNESCO’nun ifade özgürlüğünü savunduğu ve bugüne kadar antisemitizm ve ırkçılığa karşı durduğu ifade edildi.

ABD’nin, Ekim 2017’de UNESCO’dan ayrılma kararını duyurduktan sonra İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu da kararı desteklediğini açıklamıştı. İki ülke verdikleri kararı bu gece yarısı gerçeğe dönüştürerek Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO’dan resmi olarak ayrıldıklarını açıkladı. Yapılan açıklamada, Paris merkezli kuruluşun İsrail karşıtı ön yargıları güçlendirdiği düşünüldüğü için ayrılma kararı alındığı belirtildi.

UNESCO, Filistin’in El-Halil kentindeki Eski Şehri, dünya miras listesine ekleme kararı almıştı. ABD ve İsrail bu karar tepki olarak ayrılık kararı aldıkları belirtiliyor.

UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay, İsrail hükümeti tarafından alınan kararın birlik içinde üzüntüyle karşılandığı belirtilmiş, UNESCO’nun ifade özgürlüğünü savunduğu ve bugüne kadar antisemitizm ve ırkçılığa karşı durduğunu ifade etmişti.

İsrail’in UNESCO’dan ayrılmasındaki başlıca nedenin Filistin’deki El Halil tarihi kentin Dünya Kültür Mirası listesine alınmasının ardından Filistin’e ayrı bir devlet statüsü verildiği anlamı taşıdığı ve UNESCO’nun Filistin’e tam üye statüsü çerçevesinde yaklaşım sergilediğini ileri sürmüştü.

BM Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO’nun Filistin’i tam üye olarak kabul etmesinin ardından ABD ile ilişkileri gerilmiş, ABD, UNESCO’ya yıllık katkı payı olan 80 milyon doları ödemediği için oy hakkını kaybetmişti. ABD’nin ödediği katkı payı miktarı, UNESCO’nun gelirinin yüzde 22’sini karşıladığından, kurum son yıllarda ciddi bir ekonomik krizle karşı karşıya kalarak birçok faaliyetini askıya almak zorunda kalmıştı.