ABD Trump’ın vergileri ve Türkiye’deki iş ilişkisiyle çalkalanıyor

Yayın tarihi: 29 Eylül 2020 Salı 8:33 am - Güncelleme: 29 Eylül 2020 Salı 8:33 am

New York Times Gazetesi’nin Başkan Trump’ın ‘vergi kayıtları , geliri ve yabancı ülkelerdeki yatırımlarından kazandığı para ve iş ilişkilerini siyasette de kullanmasına’ ilişkin manşet haberi, tüm ABD medyasına bomba gibi düştü.

Müthiş bir ‘soruşturma’ gazeteciliği yapan New York Times, ‘Trump’ın yirmi yılı aşkın bir süredir devam eden vergi bilgilerini elde ederek, sorunlu mülkleri, gösterdiği büyük zararları ve vadesi gelen yüz milyonlarca borcu ortaya çıkardı.’

Gazete ‘Başkanın Vergileri ,Uzun Süredir gizli olan Kayıtlar, Trump’ın Kronik Kayıplarını ve Vergi Ödemediği Yılları Gösteriyor’ başlıklı haberinde, Trump’ın Başkan seçildiği 2016 yılında sadece ‘750 dolar’ vergi ödediğini, ondan önce 15 yılın 10’unda hiç vergi ödemediğini yazdı.

Gazeteye göre, ‘Trump başkanlığının ilk 2 yılında aralarında Türkiye’nin de bulunduğu yabancı ülkelerdeki (Filipinler, Azerbaycan, Hindistan vs.) yatırımlarından 73 milyon dolar kazandı. Kazancından çok daha fazla kaybettiğini beyan etti. Ayrıca aldığı 72.9 milyon dolar vergi iadesinin meşruiyeti de tartışmalı.’

Haberde Trump’ın Türkiye’deki yatırımı ve ilişkilere yansıması da geniş yer tutuyor.

Gazete, vergi kayıtlarının İstanbul’daki iki kuleden en az 13 milyon dolar kazandığını gösterdiğini yazıyor.

Kulelerle ilgili vergi kayıtlarına dikkat çeken New York Times. ‘İstanbul’da iki Trump kulesinin yapımına doğrudan dahil olan bir kişi, projeyle ilgili danışmanlar sorulduğunda şaşkınlığını dile getirdi ve The Times’a, Türkiye’de Trump Örgütü tarafından ödenen hiçbir danışman veya başka bir üçüncü taraf olmadığını söyledi. Ancak vergi kayıtları, yedi yıl boyunca toplam 2 milyon dolarlık danışmanlık ücretleri için düzenli kesintiler olduğunu gösteriyor’ diyor.

İstanbul’daki Trump Kuleleri’nin inşasıyla ilgili ‘Doğan Grubu’nun ilişkilerine de değinilen yazıda, ‘Türk-Amerikan İş Konseyi Başkanı’ Mehmet Ali Yalçındağ’ın mayıs ayında, Ticaret Bakanı Wilbur Ross’a, ABD ile Türkiye arasındaki ticaretin artması için destek çağrısında bulunan bir mektup yazdığı hatırlatılıyor, Türk-ABD ilişkileri zayıf olduğunda iş ilişkilerinin devreye sokulduğunu yazıyor.

Türkiye’den Trump ve üç Bakanına mektup

Gazete, şöyle diyor:

‘Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın otoriter hükümetinin çeşitli Trump girişimlerini kendi lehlerine kullanmaktan çekinmediği Türkiye ile en belirgin şekilde ortaya çıktı. Türk-Amerikan ilişkileri düşük seviyedeyken, bir Türk iş grubu, Trump’ın Washington Oteli’ndeki bir konferansı iptal etti; altı ay sonra, iki ülke ilişkileri daha iyi durumda olduğunda, yeniden planlanan etkinliğe Türk hükümet yetkilileri katıldı. Türk Hava Yolları ayrıca bir etkinliğe ev sahipliği yapmak için Virginia’nın banliyösündeki ‘Trump Ulusal Golf Kulübünü-Trump National Golf Club’ı seçti.’

New York Times Gazetesinden alıntılar yapan ‘Vox Medya’ da yazısında, ‘Paranın siyasetteki etkisiyle ilgili olarak, ‘Trump’ın cebine akan para, belki de gazeteci Bob Woodward’un ‘Rage-Öfke’ adlı kitabında Trump’la yaptığı röportaj sırasında sorduğu soruyu yanıtlıyor’ diyor.

Trump, Woodward’a Erdoğan da dahil olmak üzere yabancı liderlerle olan ilişkilerini anlatırken, ne kadar katı ve kötü iseler onlarla daha iyi geçiniyorum’ demiş ve Erdoğan’ın bu liderlerden biri olduğunu söylemişti.

Bu durumu ilginç olarak niteleyen Trump, Woodward’a, gülerek ‘Bob bunun nedenini belki sen bana izah edebilirsin’ demişti.

ABD Başkanlarının aksine vergi beyannamelerini kamuya açıklamayı reddeden Trump’la ilgili New York Times haberi, 3 Kasım’da yapılacak seçimlere kadar tartışılacağa benziyor.