ABD Senatosu’ndan Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğine onay! Bir senatör ‘hayır’ oyu verdi

Yayın tarihi: 4 Ağustos 2022 Perşembe 12:42 pm - Güncelleme: 4 Ağustos 2022 Perşembe 12:42 pm

Rusya’nın Ukrayna’ya düzenlediği askeri operasyondan sonra Finlandiya ve İsveç, NATO üyeliğine başvurdu. ABD Senatosu’nda iki ülkenin üyeliği 95’e 1 oyla onayladı. Missouri Senatörü Josh Hawley, oylamada hayır oyu veren tek senatör oldu.

ABD Senatosu’nda Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliği başvurusu oylandı.  Senatörlerden 95’i, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılmasını kabul eden ‘evet’ oyunu kullanırken tek hayır oyu Missouri Senatörü Josh Hawley’den geldi.

KARŞI ÇIKAN SENATÖR: BİR NUMARALI RAKİBİMİZ ÇİN

Hawley, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, NATO’nun genişlemesinin ABD’nin güvenliğini artırmayacağını belirterek, “Önceliğimiz dışarıda Çin’e karşı mücadele etmek ve içeride sınırlarımızı korumak olmalıdır. NATO’yu genişletmek için bugünkü oylama basit bir seçim sunuyor; ya Avrupa’ya daha fazla asker, kaynak ve harcama yapacağız ya da bir numaralı rakibimiz Çin’e odaklanacağız. İkisine birden öncelik veremeyiz” dedi.

Erdoğan NATO Zirvesi’nde Türkiye’nin tanımadığı Rum kesimi lideri ile görüştü

ÜÇLÜ MUHTIRA BİR NATO BELGESİ MİYDİ?

Türkiye, Finlandiya ve İsveç’in çok sayıda terör örgütü mensubunu bulundurması ve PYD’yi PKK’dan ayrı görmesi sebebiyle üyelik başvurularını onaylamayacağını açıklamıştı. İspanya’da düzenlenen NATO Zirvesi’nde Türkiye’nin endişelerini gidermeye yönelik üçlü muhtıra imzalanmıştı. AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO’nun kayıtlarına PKK, YPG, PYD ve FETÖ’nün terör örgütü olarak girdiğini iddia etmişti. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, imzalanan üçlü muhtıranın açıkça bir NATO belgesi olmadığını dile getirmişti. Stoltenberg “O bir NATO belgesi değil” demişti.