ABD savaş gemilerini Kızıldeniz’den geri çekti

Yayın tarihi: 2 Ocak 2024 Salı 8:52 am - Güncelleme: 2 Ocak 2024 Salı 9:13 am

Kızıldeniz’de ticari yük gemilerine saldıran Yemen’deki İran destekli Husiler ABD tarafından vurulmuştu. İran’ın bölgeye savaş gemisi göndermesi sonrası ABD savaş gemilerini bölgeden çekme kararı aldı.

İran destekli Husilerin ticaret gemilerine saldırıları dolayısıyla Kızıldeniz’de tansiyon yüksek. ABD’nin Husi botlarını vurduğu bölgede gerilim tavan yaparken, İran’ın Kızıldeniz’e “Elburz” adlı savaş gemisini göndermesi sonrası işin rengini değiştirdi. Bu hamle sonrası ABD, Kızıldeniz’deki savaş gemilerini geri çekme kararı aldı.

ABD’den İranlı bir kişi ve üç kuruluşa Husiler yaptırımı

KIZILDENİZ GERİLİYOR

Dünya İsrail’in Gazze’deki saldırılarına kilitlenirken, Kızıldeniz’de tansiyon bir kez daha yükseldi. Yemen’deki İran destekli Husiler, Danimarka merkezli Maersk’e ait bir yük gemisini hedef aldı. Yardıma koşan ABD donanmasına ait gemilerden kalkan helikopterler, Husilere ait 4 tekneden 3’ünü imha etti. Bunun üzerine İran, “Elburz” adlı savaş gemisini Kızıldeniz’e gönderdi.

UÇAK GEMİSİNİ ÇEKME KARARI

Ne yapacağı merak konusu olan ABD’den dikkat çeken bir karar geldi. ABD, doğrudan hedef alınmamak için Kızıldeniz’den savaş gemilerini çekme kararı aldı. ABD Deniz Kuvvetleri’nden bir yetkili yaptığı açıklamada, “Savaş gemilerimiz ve uçak gemilerimizin Kızıldeniz ve Aden Körfezi’ndeki büyük bir saldırıya maruz kalma olasılığı nedeniyle endişe içinde yaşıyoruz. Bu nedenle, en kötü durumu önlemek için uçak gemisi CVN 78 Gerald Ford’u bölgeden tamamen çekmeye karar verdik. Kızıldeniz’den birçok gemi çekildi. Gerald Ford da yakında bölgeyi terk edecek.” dedi.

İRAN SAVAŞ GEMİSİ KIZILDENİZ’E GİRDİ

İran’ın yarı resmi Tesnim Haber Ajansına göre, İran donanmasının 94. Deniz Filosu komutasındaki “Elburz” adlı savaş gemisi uluslararası sulardaki düzenli görevlerin bir parçası olarak Babu’l Mendeb Boğazı’nı geçerek Kızıldeniz’e girdi.

Husiler kimdir? Savaşa hazır olduklarını söyleyen Husiler’in askeri gücü nedir?

Kaynak: TELE1