Tepkiler üst üste geliyor! İngiltere’den ABD’ye önemli çağrı…

Yayın tarihi: 3 Ocak 2020 Cuma 11:29 am - Güncelleme: 3 Ocak 2020 Cuma 2:05 pm

İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani‘nin ABD saldırısında öldürülmesi hakkında Rusya’dan ilk açıklama geldi. Ayrıca Çin, Irak ve İngiltere’den de üst üste açıklama geldi.

Moskova’dan yapılan açıklamada “Süleymani’nin öldürülmesi Ortadoğu’daki gerginliği artıracaktır” ifadeleri kullanıldı.

ÇİN’DEN ‘SÜLEYMANİ’ TEPKİSİ: GÜÇ KULLANIMINA KARŞIYIZ

ABD’nin Kasım Süleymani’yi hedef alan saldırısından ilk görüntüler

ABD’nin İran Devrim Muhafızlarının Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’yi öldürmesi sonrası gerilen ortamda bir tepki de Çin’den geldi.

Çin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Çin’in uluslararası ilişkilerde güç kullanımına her zaman karşı olduğuna dikkat çekildi. Çin’in orta doğudaki gelişmleri de yakından izlediğinin vurgulandığı açıklamada, bölgede istikrar ve barışın korunması çağrısında bulunuldu.

SADR’DAN MEHDİ ORDUSU’NA ÇAĞRI: IRAK’I KORUMAYA HAZIR OLUN

Bu arada olayla ilgili bir diğer açıklama da Irak’taki Şii lider Mukteda el Sadr’dan geldi. Sadr, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Süleymani’nin öldürülmesi dolayısıyla İran’a başsağlığı diledi.

Şii lider, paylaşımında “Mücahit Kasım Süleymani ve yanındakilerin şehadeti dolayısıyla İran İslam Cumhuriyeti’nin dini mercileri, hükümeti ve halkına taziyelerimi bildiriyorum. Hedef alınması (Süleymani’nin) cihat, muhalefet ve devrim ruhunu hedef almaktır. Ancak, bu durum bizim mücadele ve azmimizi durduramayacak” ifadelerini kullandı. Özellikle 2003’teki ABD işgalinde mücadele eden Mehdi Ordusu’nun altını çizen Sadr, şunları kaydetti: “Irak’ta ulusal direnişin sorumlusu olarak Mehdi Ordusu ve Yevm el-Mevud Tugayı ve emrimizde bulunan tüm ulusal grupları Irak’ı korumak için hazır olmaya çağırıyorum.”

Ancak Irak ve bölgenin tehlikelerden uzak tutulması gerektiğini vurgulayan Sadr, ayrıca Iraklılara aklı selimle hareket etme ve soğukkanlı davranma çağrısı yaptı.

IRAK BAŞBAKANI: SAVAŞA GÖTÜRECEK BİR EGEMENLİK İHLALİ

Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi de suikasti kınadı, başkent Bağdat’taki hava saldırısının Irak, bölge ve tüm dünyayı savaşa götürecek bir egemenlik ihlali olduğu konusunda uyardı; parlamentoyu acil toplantıya çağırdı: “Resmi görev yapan Iraklı askeri liderin suikastı Irak halkı, devleti ve hükümetine karşı düşmanlıktır. Iraklı ve kardeş ülkelerden (İran) askeri liderlerin Irak topraklarında tasfiye edilmesi, ülkemizin egemenliğine yönelik ihlaldir, vatanın onuruna saldırıdır. Ayrıca bu saldırı Irak ve bölgede yıkıcı bir savaşın fitilini ateşlemiştir. Saldırı, ABD askerlerinin Irak’taki varlığına yönelik şartlara da aykırıdır.”

ESAD’DAN ABD’YE KINAMA

Suriye yönetimi, iç savaşta dengelerin değişmesinde kritik rol oynayan İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’yi Bağdat’ta öldüren ABD’yi kınadı. Açıklamada, ABD’nin tehlikeli bir tırmanmaya yol açtığı belirtildi.

Suriye’deki iç savaşın Şam yönetimi lehine dönmesinde kritik rol oynayan İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin ABD tarafından suikastla öldürülmesine Beşar Esad yönetiminden de tepki geldi.

Suriye Dışişleri Bakanlığı, Süleymani’nin öldürülmesini kınadı. Açıklamada, “Suriye, İranlı general Kasım Süleymani’nin öldürülmesine yol açan hain Amerikan saldırganlığını kınamaktadır” denildi. Suriye Dışişleri açıklamasında, ABD’nin saldırısının bir suç olduğu ve bölgede tehlikeli bir tırmanma anlamına geldiği belirtildi.

iNGİLTERE’DEN ‘GERİLİMİ DÜŞÜRME’ ÇAĞRISI

İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, İran Devrim Muhafızları Ordusuna bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis’in ABD saldırısında öldürülmesinin ardından “bütün tarafları gerilimi düşürmeye” çağırdı.

Raab yaptığı yazılı açıklamada, Süleymani’nin liderliğindeki Kudüs Gücü’nün teşkil ettiği “saldırgan tehdidin daima fakında olduklarını” bildirdi.

“(Süleymani’nin) Ölümünün ardından bütün tarafları gerilimi düşürmeye çağırıyoruz.” ifadesini kullanan Raab, “Daha fazla çatışma hiçbirimizin çıkarına değil.” değerlendirmesinde bulundu.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), İran Devrim Muhafızları Ordusuna bağlı Kudüs Gücü Komutanı General Süleymani ve Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Mühendis’in, Bağdat Havalimanı yakınına düzenlenen saldırıda öldürüldüğünü açıklamıştı.