ABD dahil 10 büyükelçilikten “Osman Kavala” için çağrı

Yayın tarihi: 18 Ekim 2021 Pazartesi 7:14 pm - Güncelleme: 25 Ekim 2021 Pazartesi 9:03 pm

AİHM’in verdiği hak ihlali kararına rağmen yaklaşık 4 yıldır tutuklu bulunan iş insanı Osman Kavala’nın serbest bırakılması için ABD dahil 10 ülkenin  büyükelçiliğinden ortak çağrı yapıldı.

İş insanı Osman Kavala, hakkında herhangi bir hüküm bulunmadığı halde yaklaşık dört yıldır tutuklu olarak yargılanıyor. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) verdiği hak ihlali kararına rağmen Anayasa Mahkemesi ve yerel mahkemeler, kararı uygulamıyor. Kavala’nın serbest bırakılması için 10 büyükelçilikten ortak çağrı yapıldı. Çağrıya Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İsveç, Kanada, Norveç ve Yeni Zelanda Büyükelçilikleri ortak oldu.

Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Osman Kavala’nın tutuklanmasının üzerinden dört yıl geçti. Davanın, farklı dosyaların birleştirilmesi ve beraat kararından sonra yeni davaların yaratılması yoluyla sürekli geciktirilmesi, Türk yargı sisteminde demokrasiye saygıyı, hukuk devleti ve şeffaflık ilkelerini gölgelemektedir.

Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İsveç, Kanada, Norveç ve Yeni Zelanda Büyükelçilikleri olarak Türkiye’nin uluslararası yükümlülükleriyle ve milli kanunlarıyla uyumlu şekilde, bu davanın adil ve hızlı biçimde sonuçlandırılması gerektiği kanısındayız. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin bu husustaki kararları doğrultusunda Osman Kavala’nın derhal serbest bırakılmasının sağlanması için Türkiye’ye çağrıda bulunuyoruz”

SOYLU’DAN TEPKİ

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 10 ülke tarafından Kavala için talep edilen beraat çağrısına yönelik olarak şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye Cumhuriyeti, demokratik, hukuk devletidir. Büyükelçilerin yürüyen bir davada yargıya tavsiye ve telkinde bulunması kabul edilemez. Tavsiye ve telkininiz, hukuk ve demokrasi anlayışınıza gölge düşürmektedir”

Kavala’nın serbest bırakılması çağrısına bakanlardan tepki yağdı; büyükelçiler Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı!