Merdan Yanardağ’ın Ergenekon kumpasındaki tarihi savunması yeniden gündem oldu

Yayın tarihi: 3 Temmuz 2023 Pazartesi 11:24 pm - Güncelleme: 4 Temmuz 2023 Salı 2:04 am

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ’ın sözleri çarpıtılarak tutuklanmasına tepki yağıyor. Yanardağ’ın Ergenekon kumpas davasında yaptığı tarihi savunma yeniden gündem oldu.

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, AKP ile Abdullah Öcalan’ın yeniden görüşerek tekrar çözüm sürecine başlayabileceklerini anlatmak için söylediği sözler nedeniyle trollerin hedefi oldu. Yanardağ’ın sözleri bağlamından kopartılarak sosyal medyada montajlanmış bir video ile servis edildi. Yanardağ, trollerin çarpıtması nedeniyle tutuklanarak eski adı Silivri Cezaevi olan Marmara Cezaevi’ne gönderildi. Yanardağ’ın tutukluluğuna tepki yağmaya devam ederken, Ergenekon kumpas davasında yaptığı savunma yeniden gündem oldu. Yanardağ Ergenekon kumpas davasında yaptığı savunmada, “Bu iddianameye göre emperyalizme karşı çıkmak suç, bu iddianameye göre gericilikle mücadele etmek suç” ifadelerini kullanmıştı.

Avukat Bilgütay Durna, Merdan Yanardağ ile görüşmesini anlattı!

İşte Yanardağ’ın Ergenekon kumpas davasındaki tarihi savunması:

“Savcıların esas hakkındaki mütalaasını okuyunca daha önce yaptığım savunmanın ve ortaya koyduğum delillerin hiçbirinin dikkate alınmadığını, savunmam sırasında çürütülmüş olan iddiaların tekrarlandığını gördüm. Dolayısıyla bu iddianameyi hazırlayanlar aslında bir önyargı ile hareket etmektedir. Çünkü bu iddianame herhangi bir hukuk metni olmaktan uzaktır. Bu iddianame son derece ideolojik bir yaklaşımla tırnak içinde belirtiyorum bunu, ideolojik bir yaklaşımla yeni bir Türkiye tarihi, yeni bir Türkiye projesi oluşturmaya çalışan ama bunu çok beceriksizce yapan, kavramları doğru kullanamayan, Türkçeyi doğru kullanamayan bir metin.”

“EMPERYALİZME KARŞI ÇIKMAK SUÇ”

“Bu iddianame bir tarih hesaplaşması, bu iddianame bir ideolojik mücadele metni olarak hazırlanmış. Esas olarak da Cumhuriyet’in tasfiyesi ve yerine yeni bir rejimin inşa edilmesi çabalarının somut bir ifadesi olarak önüme getirilmiş bir metinle karşı karşıya olduğumu görüyorum. Burada yeni bir yasa, yeni bir hukuk oluşturuluyor. Bu iddianameye göre emperyalizme karşı çıkmak suç, bu iddianameye göre gericilikle mücadele etmek suç, bu iddianameye göre Cumhuriyet’in kazanımlarını savunmak suç! Bu iddianame bir hukuk metni değil, dolayısıyla böyle anlaşılmalı ve böyle değerlendirilmelidir.”