Çin tatbikata başladı! Balistik füzeler ateşlendi

Yayın tarihi: 4 Ağustos 2022 Perşembe 11:25 am - Güncelleme: 4 Ağustos 2022 Perşembe 11:25 am

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, üçüncü dünya savaşı çıkarma pahasına Tayvan’ı ziyaret etti. Pelosi’nin ziyaretinin ardından Çin, Tayvan Boğazı’nın doğu kısmına tatbikat düzenledi. Çin, tatbikatta balistik füzeler kullandı.

Çin ordusu, Tayvan Boğazı’nda ve adanın çevresinde gerçek mermilerle tatbikatlara başladı. Ordu tatbikatlar kapsamında boğazın doğu kısmına füzeler ateşledi.

Çin medyası, Tayvan’ın çevresindeki altı bölgede askeri faaliyetin olduğuna yönelik bir harita paylaştı. Yerel saatle 12.00’de başlayan tatbikatlar Tayvan çevresinde gerçekleşen en büyük gövde gösterisi olarak değerlendirildi.

Çin medyasının yayınladığı harita

ABD UÇAĞI GELİYOR

BBC Tayvan muhabiri Rupert Wingfield-Hayes, bir ABD uçağının Japonya’dan havalandırdığını bildirdi. Hayes şöyle söyledi:

“Çin’in ateşlediği balistik füzeleri havada takip edebilen bir ABD uçağı Japonya’dan havalandı ve Tayvan’a doğru geliyor. Analistler, Çin’in Tayvan kıyılarına oldukça yakın yasak noktalara balistik füzeler fırlatmaya hazırlandığını söylüyor. Pekin-Taipei hattında iplerin bu kadar gerildiği 1996 yılında, Çin ordusu bunu yapmıştı. Ancak bu sefer yasak bölgeler Tayvan’a fazlasıyla yakın. Analistlere göre, Çin’in Tayvan’ın doğusunda ilan edilen tatbikat bölgesine bir füze ateşleyebileceğini ve söz konusu füzenin adanın üstünden geçerek hedefe ulaşacağını da aktarıyor. Böyle bir atış, Tayvan hava sahasının büyük bir ihlali olur.”

PELOSİ’NİN ZİYARETİNİN ARDINDAN BAŞLADI

Çin,  6 noktada düzenlediği tatbikatı ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Pekin’in itirazlarına rağmen bu hafta Tayvan’ı ziyaret etmesinin ardından duyurmuştu.

Çin Devlet Başkanı Şi Jingping, geçen hafta ABD Başkanı Joe Biden’a, “Ateşle oynayan yanar” demişti. Çin Dışişleri Sözcüsü Zao Liyan ise pazartesi günü, “Eğer Pelosi Tayvan’a giderse Halk Kurtuluş Ordusu oturup izlemeyecek” demiş, Pekin Pelosi’nin uçağının Tayvan’a inmesinden kısa süre sonra kınama yayımlamıştı.

‘BU KESİNLİKLE ÖZEL BİR ZİYARET OLARAK DEĞERLENDİRİLEMEZ’

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying “ABD, Çin’in egemenlik haklarından doğan güvenlik çıkarlarını hafife almanın bedelini ödeyecek ve sorumluluğunu taşıyacaktır” demiş, “Uluslararası camianın, kışkırtıcı adımlar atanın ABD olduğunu bildiğini düşünüyorum” diyen Hua, sözlerini şöyle sürdürmüştü:

“Tayvan Boğazı’nda gerilim yaratan ABD, bu gerginliğin tüm sorumluluğunu da almalıdır. ABD Temsilciler Meclisi Başkanı, Tayvan’ı Amerikan askeri uçağı ile ziyaret ediyorsa, bu kesinlikle özel bir ziyaret olarak değerlendirilemez. ABD, Tayvan kartını oynamaktan tamamen vazgeçmeli, Amerikalıların verdikleri sözlerle yaptıkları aynı olmalı. ABD, Tek Çin prensibine de bağlı kalmalı.”

Tayvan Devlet Başkanı’ndan Pelosi açıklaması