Londra’da GPS takılan çöpler Adana’dan çıktı

Yayın tarihi: 30 Mart 2022 Çarşamba 4:32 pm - Güncelleme: 30 Mart 2022 Çarşamba 4:32 pm

İngiliz bir gazeteci Londra’da atılan çöplerin nereye gittiğini araştırmak için 3 çöp poşetine GPS takip cihazı koydu. GPS takılan çöplerden birisi Londra’da kalırken diğer ikisi Hollanda ve Almanya’ya uğradıktan sonra Adana’da çevresinde geri dönüşüm tesisi olmayan bir sanayi tesisine geldi.

Londra’da Bloomberg’e çalışan Kit ismindeki bir gazeteci kentteki çöplerin nereye gittiğini takip etmek için üç çöp poşetine GPS cihazı koydu.  Çöp poşetlerine konulan cihazlardan biri Londra’nın doğusuna gidip Thames Nehri’nin kenarında kayboldu.

Diğer ikisi ise belirgin bir güzergah izlemeyerek farklı yerlerde istikamet aldı. İlk başta Harwich Uluslararası Taşımacılık Limanı’na giden çöpler deniz yolu ile Hollanda’ya geçti. Orada 10-12 saat içerisinde karayolu ile Almanya’ya geçen çöpler Polonya sınırından ilerisine kadar yol aldı.

DİREKT TÜRKİYE’YE GEÇTİLER

Daha sonra iki cihaz da farklı günlerde aynı noktada buluştu. EUROKEY’e ait Zielona Gora’daki tesise giden çöpler tek bir güzergah izleyerek Türkiye’ye giriş yaparak Adana’ya ulaştı. Çöpler Adana’da da çevresinde hiçbir geri dönüşüm tesisi olmayan bir sanayi tesisine gitti.

İngiliz gazetecinin alanı araştırması için gönderdiği gazeteci arkadaşları tesisin çevresinde Avrupa’nın tüm plastik çöplerinin başka bir yere dökmek için bekletildiğini gözlemledi.

Dünya’nın çöpü Türkiye’ye geliyor!