Dünya’nın çöpü Türkiye’ye geliyor!

Yayın tarihi: 22 Şubat 2021 Pazartesi 7:59 am - Güncelleme: 22 Şubat 2021 Pazartesi 9:03 am

Kendi çöpünü  değerlendiremeyen Türkiye, İngiltere’nin atıklarını ithal ediyor. Üstelik giderek artıyor. İngiltere’nin geri dönüştürülemeyen karışık plastik çöpünün yüzde 50’sini ithal ettik.

Türkiye kendi çöpünü bile geri dönüştürme alanında çok yetersiz kalırken, plastik çöp ithalatını dikkat çekici bir hızda artırıyor. Greenpeace’in son rapora göre Türkiye’nin, İngiltere’den çöp ithalatı 2020’de rekor artışla yüzde 36 yükselerek 209.600 tonu buldu.

Sözcü’den Özlem Ermiş Beyhan’ın haberine göre, Raporda Türkiye’ye çöp ihracatındaki olağanüstü artışa dikkat çekilerek, “Bu durum, çok düşük geri dönüşüm oranları dikkate alınırsa ithal edilen plastik çöpün yasal olmayan şekillerde yakıldığı ya da boş arazilere bırakılma ihtimalini güçlendiriyor” denildi. Raporda, “Türkiye İngiltere’nin plastik çöpünün yüzde 39’unu ve daha da önemlisi geri dönüştürülemeyen karışık plastik çöpün ise yüzde 50’sini alıyor” ifadesine yer verildi.

INTERPOL RAPORU VAR

WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) Plastik Projeleri Müdürü Tolga Yücel, “Ülkemizin plastik atık ithal etmesinin gerekçesi toplanan atıkların geri dönüşüm tesislerinin hammadde ihtiyacını karşılayamaması. Ancak “Küresel Plastik Atık Pazarı’nda Ortaya Çıkan Yasadışı Eğilimler” başlıklı INTERPOL (Uluslararası Kriminal Polis Teşkilatı) raporunun da ortaya koyduğu gibi süreç, suiistimal, yasa dışı usulsüzlük ve uygulamalara açık” dedi.

 

YASAKLANAN 526 BİN TON ÇÖP TÜRKİYE’YE GETİRİLDİ

Ücretli hale getirdiği plastik poşet kullanımının yüzde 77 oranında azaldığını belirtilir diğer ülkeler tarafından yasaklanan 526 bin ton plastik çöpü ithal etti. Sivil toplum örgütlerinin zararlı çöp ithalinin azaltılması talebi de karşılık bulmadı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 30 Aralık’ta yayımlandığı genelgede yine bildiğini okudu. Dünyanın yasakladığı atık plastik çöpler Türkiye’ye gelmeye devam edecek.

Cumhuriyet Gazetesinden Mustafa Çakır’ın haberine göre, Bakanlığın “atık ithalatı” konulu genelgesinde, “atık ithalatçısı kayıt belgesi” ve “kota formuna” ilişkin esaslar düzenlendi. Sokak Atık Toplayıcıları Derneği, genelge öncesinde gerek Ticaret Bakanlığı gerekse de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile görüşmeler yapmış, zararlı çöp ithalatına sınırlama istemişti. Genelgeyi değerlendiren Sokak Atık Toplayıcıları Derneği Başkanı Recep Karaman, “Genelge fos çıktı. Kısmen değişiklik olsa da eski düzen devam ediyor” dedi. Karaman, atık tesislerinin önceliği yerli atıklara vererek, “yüzde 60 yerli, yüzde 40 ithal atık” işlemesini savunduklarını ancak düzenleme ile tesislerin “yüzde 20 yerli, yüzde 80 ithal atık” işlemesine izin verildiğini söyledi. Taleplerinin dikkate alınmadığını belirten Karaman, “Karışık malzemenin yasaklanmasını istiyorduk. Çünkü bütün çöpler karışık kodla getiriliyor. Bunun içine bakma durumu yok. Yani ‘tehlikeli atık’ dediğimiz ithali yasak atıklar bunlar. Çin, Hindistan, Endonezya, Malezya, Avrupa’dan gelen karışık çöp malzemesini yasakladı. Ancak bizde uygun görüldü. Türkiye’ye karışık atık getirilebilecek” dedi.