ABD ile 24 Nisan gerilimi! Biden tanıyacak iddiası

Yayın tarihi: 22 Nisan 2021 Perşembe 8:04 am - Güncelleme: 22 Nisan 2021 Perşembe 10:17 am

ABD Başkanı Joe Biden’ın 24 Nisan’da yayınlayacağı mesajda ‘genocide – soykırım’ kelimesini kullanacağı öne sürüldü.

New York Times , Wall Street Journal ve Washington Post Gazeteleri, ABD’li yetkililere dayanarak Biden’ın 1915 olylarını ‘ soykırım’ olarak tanımaya hazırlandığını yazdı.

ABD’nin önde gelen gazeteleri, ismini vermediği ABD’li yetkililerin Başkan Biden’ın kararını verdiğini, yayınlayacağı mesajda , ittifak açısından oluşacak risklere rağmen ‘soykırım’ diyeceğini öne sürdü.

Gazeteler, Biden’ın seçim kampanyası sırasında “soykırımı” tanıyacağını açıkladığını hatırlatıyor.

Şimdiye kadar birçok ABD Başkanı seçim kampanyaları sırasında Ermeni lobisine sözde soykırımı tanıyacaklarına ilişkin söz vermiş ancak 24 Nisan mesajlarında ‘soykırım ‘ kelimesini kullanmaktan kaçındı.

Son ABD başkanları Obama ve Trump 24 Nisan’da yayınladıkları mesajda ‘Meds Yeghern (Büyük Felaket)’ ifadesini kullanmıştı.

Bu arada Temsilciler Meclisi’nin 107 üyesi Başkan Joe Biden’a gönderdiği mektupta, 24 Nisan’da yapacağı açıklamada 1915 olaylarını “Ermeni soykırımı” olarak resmen tanıması çağrısında bulundu. Müslüman kadın milletvekilleri Rashida Tlaib ve Ilhan Omar da imzalayanlar arasında bulunuyor.

Armenian Genocide Recognition Letter 4.21.21.pdf (house.gov)

Temsilciler Meclisi, 2019 yılında Başkan Trump döneminde 1915 olaylarını ‘soykırım’ olarak tanıyan tasarıyı (29 Ekim’de) kabul etmişti. Temsilciler Meclisi Başkanı Demokrat Nancy Pelosi’nin destek verdiği bağlayıcı olmayan sembolik nitelikli tasarıda Kongre’nin , ‘Ermeni soykırımını resmen tanımayı ve anmayı ABD politikası olarak gördüğü’ anlatılıyor.

Tasarı Senato’dan da oybirliğiyle geçmişti.

Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Kongre’de onayı sırasında Başkan Biden’ın seçim kampanyasındaki sözünü hatırlatmış, Kongre’ye danışarak karar vereceğini söylemişti.

ABD ile ilişkilerde kritik hafta