CHP’li Çakırözer Basın Özgürlüğü Raporu’nu açıklandı: Bu yılın en karanlık ayı eylül oldu

Yayın tarihi: 2 Ekim 2020 Cuma 1:25 am - Güncelleme: 2 Ekim 2020 Cuma 1:25 am

CHP Eskişehir Milletvekili Gazeteci Utku Çakırözer Eylül Ayı Basın Özgürlüğü Raporu’nun açıkladı. Rapora göre eylül ayında 2 gazeteci tutuklanırken; 6 gazeteci gözaltına alında. 30 günün 10’unda televizyon ekranları karartıldı.

Cumhuriyet Halk Partisi Eskişehir Milletvekili Gazeteci Utku Çakırözer, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde düzenlediği basın toplantısıyla “Eylül Ayı Basın Özgürlüğü Raporu”nu açıkladı. Rapora göre eylül ayında 60’ın üzerinde gazeteci yeni başlayan ya da sürmekte olan davalarda hakim karşısına çıktı. Duruşmaların önemli bölümü ertelenirken, 14 gazeteci için toplamda 54 yıl hapis cezası istendi. Yine bu ay 2 gazeteci tutuklanınırken 6 gazeteci gözaltına alındı. 30 günün 10’unda televizyon ekranları karartıldı. 4 televizyon kanalına idari para cezaları verildi.

TELE1 ve HALK TV 5’ER GÜN KARARTILDI

TELE 1 ve Halk TV’nin, RTÜK kararlarıyla 5’er gün karartıldığı eylül ayında Meltem TV, Haber Global, TELE 1 ve Fox TV’ye idari para cezaları verdi.

Çakırözer, “Televizyon ekranlarının 1 ay içinde 10 gün boyunca karartılması sansürdür. Bu ceza basın kuruluşlarının ve gazetecilerin basın ve ifade özgürlüğünü engellerken, halkın da haber alma hakkını elinden almakta. Gerçekleri öğrenme, haber alma hakkımıza yapılan bir darbedir. RTÜK artık televizyon kanalları, gazeteler ve gazeteciler üzerindeki iktidar sopalığından vazgeçmelidir” dedi.

Eylül ayında internet sitelerine ve dijital mecralardaki haberlere yönelik erişim yasakları sürerken, TBMM’den temmuz sonunda çıkan dijital mecralar düzenlemesi kapsamında içerik kaldırma talepleri de artık basın kuruluşları tarafından yerine getirilmeye başlandı. Özellikle siyasetçilerin kendileriyle ilgili yolsuzluk, taciz, tecavüz, torpil iddialarını konu alan haberlere yönelik ‘İçerik kaldırma’ taleplerindeki artışa raporda dikkat çekildi.

‘TÜM DÜNYANIN KONUŞTUĞU SKANDALI KONUŞAMADIK’

Tüm dünyada yüzlerce gazetecinin ortaya çıkardığı yolsuzluk haberlerinin Türkiye’de erişimine engel getirildi. Ülkeler arasındaki kara para trafiği ve bankaların bu trafikteki rolünü ortaya çıkaran ABD Hazinesine bağlı Mali Suçları Araştırma Ağına (FinCEN) ait belgelerin Türkiye ile ilgili bölümlerini yayımlayan DW Türkçe, TELE 1 ve Courthouse News Service’e erişim engeli getirildi. Çakırözer, “Tüm dünyanın konuştuğu skandalı Türkiye’de konuşamaz hale geldik. Bu da Türkiye’nin demokrasinin, hukuk devletinin ve yolsuzlukları sorgulama yeteneğinin ne kadar düşük olduğunu ortala koymakta” dedi.

HABER YAPMAK SUÇ OLMAKTAN ÇIKARILMALI

Gazeteciler Müyyeser Yıldız ve İsmail Dükel hakkında hazırlanan iddianame ile iki gazeteci hakkında 5 yıl ile 17 yıl arasında hapis cezası istenmesini de eleştiren Çakırözer “Haber yaptılar, telefonda konuştular diye 17 yıla kadar hapis cezası kabul edilemez. İddianameyi kabul eden mahkeme bir an önce Müyesser Yıldız’ın tahliyesine karar vermeli, sonra da gazetecilerin beraatlerinin yolunu açmalıdır. Haber yapmak, eleştiride bulunmak artık Türkiye’de suç olmaktan çıkarılmalıdır” dedi. Çakırözer, gazeteci ve yazar Ahmet Altan cezaevinde 4. yılını tamamladığını hatırlatarak, “Onunda iddianamesinde haber ve yorumlar dışında bir şey bulunmamakta. Derhal özgürlüğüne kavuşmalı” dedi.

‘İSTİHBARATÇI ROLÜNE SOYUNMADAN ÖNCE…’

Çakırözer, Eylül ayında Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı bünyesinde Stratejik İletişim ve Kriz Yönetimi Dairesi Başkanlığı kurulması ve İletişim Başkanlığı’nın yetki alanlarının genişletilmesine ilişkin değerlendirmelerde de bulunarak, “ İletişim Başkanlığı, diplomat ve istihbaratçı rolüne soyunmadan önce, mevcut görevlerini eksiksiz yerine getirmelidir. İlle de Türkiye’nin algısı üzerine çalışmak istiyorsa, ülkede basın özgürlüğünün tam ve eksiksiz hayata geçmesine katkı sağlamalı. Basın kuruluşlarının baskı, sansür ve ambargolar olmaksızın halkın haber alma hakkı için hür bir ortamda çalışmasını sağlamalıdır” diye konuştu.