Ekonomistler, ‘Yeni Ekonomi Programı’ hakkında ne düşünüyor?

Yayın tarihi: 29 Eylül 2020 Salı 1:23 pm - Güncelleme: 29 Eylül 2020 Salı 1:31 pm

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Yeni Ekonomi Programı’nın (YEP) üç temasını ‘yeni dengelenme, yeni normal, yeni ekonomi’ olarak açıklarken, büyümenin 2020’de yüzde 0.3, 2021’de yüzde 5.8 olacağını söyledi. Peki ekonomistler, yeni program hakkında ne düşünüyor?

Türk Lirası’nın dolar ve diğer yabancı para birimleri karşında değer kaybı, yükselen enflasyon, bütçe açığındaki artış, yüzde 25’lerdeki genç işsizlik oranı, ekonomide ciddi bir sıkışmaya neden olurken, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ekonomide ‘V’ tipi bir toparlanmadan bahsetti.

Ekonomistler Veysel Ulusoy, Emin Çapa, Uğur Gürses ve Selva Demiral, Albayrak’ın açıkladığı YEP’i değerlendirdi.

Berat Albayrak yeni ekonomi programını açıkladı, dolar 7.84’ü geçti

VEYSEL ULUSOY: BEKLENTİLER MAKYAJLANDI

Gazete Duvar’dan Mühdan Sağlam’a konuşan Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Ekonomist Prof. Dr. Veysel Ulusoy, YEP hakkında, “Bir program değil, beklentilerin makyajlanması olduğunu vurgulamak istiyorum. Büyüme beklentilerinin sermaye stoku ve istihdam verilerinin vardığı nokta kapsamında sağlıklı olmadığını belirtmek isterim. Bu haliyle bile 11. Kalkınma Planı’nda beklentilerin yabana atıldığını görüyoruz” ifadesini kullandı.

EMİN ÇAPA: ALBAYRAK’IN AÇIKLADIĞI YEP BU KEZ TUTARSA YOKSULLAŞMADA YENİ BİR NOKTAYA ULAŞACAĞIZ

Gazeteci ve ekonomi yazarı Emin Çapa ise, sosyal medya hesabından YEP ile ilgili, “Daha önce açıkladığı hiçbir YEP hedefi tutmayan Sn. Albayrak’ın açıkladığı YEP hedefi bu kez tutarsa yoksullaşmada yeni bir noktaya ulaşacağız. Açıklandığı gibi milli gelir 702 milyar $ olursa, kişi başı gelir 8.400 $’a inecek” diye yazdı.

UĞUR GÜRSES: ESKİ TAS VE HAMAMDAN YENİ EKONOMİ ÇIKMAZ

Ekonomi yazarı Uğur Gürses de sosyal medya hesabından, “Bir konuşmada 300 kez ‘yeni’ diyerek, açıkladığınız programı yeni yapamazsınız” diyerek, “Eski tas ve hamamdan yeni ekonomi çıkmaz.  Türkiye’de siyasi normalleşme olmadan, ekonomi sürdürülebilir bir normale dönemez” ifadesini kullandı.

SELVA DEMİRALP: YEP’İN BEKLENTİLERİNİ PİYASA GERÇEKÇİ BULMAYACAK

Gazete Duvar’a konuşan Koç Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Ekonomi Bölümü’nden Prof. Dr. Selva Demiralp ise “YEP’in beklentilerini piyasa gerçekçi bulmayacak” dedi.

Demiralp, şunları söyledi:

“Geçen haftaki faiz artışını olumlu değerlendirmiştim. O konuda ayrıntılı bir yazı da kaleme almıştım. Gecen haftaki kararı TCMB’nin en azından köşeye sıkıştığında doğru adımı atabileceğine dair bir sinyal olarak yorumladığım için olumlu bulmuştum. Ancak o zaman da dile getirdiğim gibi hatalı politikaların oluşturduğu itibar kaybını ve kötü politikaların yarattığı hasarı 200 puanlık bir faiz artırımı yerine koyabilmek çok zor. Politika faizinin geldiği nokta olan 10.25 halen yüzde 11.27’lik enflasyon oranının altında. Bugün gelen YEP’te yer alan 2020 enflasyon tahmininin 10.5 olarak belirlenmesi, ileriye yönelik ‘daha fazla faiz artırımı beklemeyin’ sinyalini içeriyor. YEP’te yer alan tahmin gerek piyasa beklentilerinin gerekse mevcut enflasyon oranının altında olup gerçekçi bulunmayacaktır. Bu durumda geçen hafta oluşan olumlu ancak kırılgan olan algının hızla değişmesinden endişe ediyorum.”

Burası çok önemli! Türk lirası eriyor… Euro tırmanışını sürdürüyor