IŞİD’e katılım: Binlerce kişi soruşturmaya uğramadan Türkiye’ye geri döndü

Yayın tarihi: 30 Haziran 2020 Salı 5:03 pm - Güncelleme: 30 Haziran 2020 Salı 5:03 pm

Uluslararası Kriz Grubu, “IŞİD’e Türkiye’den katılım” raporu hazırladı. Rapora göre IŞİD’e katılan ve sonra Türkiye’ye dönen sayıları 5 bin ile 9 bin arasında değişen kişilerin ancak onda biri hakkında yasal işlem yapıldı. Binlerce kişi soruşturmaya uğramadan döndü. Yargılananlar da üç-dört yıl cezaevinde kalıp, daha da militanlaşmış olarak dışarı çıkacak.

Uluslararası Kriz Grubu tarafından yayınlanan, “Türkiye’den Irak Şam İslam Devleti’ne katılımlar” raporu, 2019 yılının Nisan-Aralık ayları arasında İstanbul’da ve Güneydoğu Anadolu illerlerinde IŞİD üyeleri aileleri ve arkadaşlarıyla görüşmeler yapılarak hazırlandı.

Rapora göre, IŞİD’in hakimiyeti altındaki bölgelere Türkiye’den beş ile dokuz bin kişi gitti. 2015’de ülke çapında yapılan bir araştırmada her 30 kişiden biri, IŞİD’e katılan birini tanıdığını ifade etti…

IŞİD’e katılım, özellikle İstanbul, Ankara, Adana, Antep, Adıyaman, Bursa, Kocaeli ve Konya’dan oldu. IŞİD’e katıldıktan sonra Türkiye’ye dönenlerin sadece yüzde 10’u yani 30’u kadın olmak üzere yaklaşık 450 kişi terörizm suçlamasıyla tutuklandı. Bunların yarısı hâlâ yargılanmayı bekliyor.

IŞİD’İN Irak ve Suriye’deli alam hakimiyeti son bulduktan sonra binlerce kişi, sorgulamaya uğramaksızın Türkiye’ye dönüş yaptı. Türkiye’den IŞİD’e katılıp çatışmalarda ölen militan sayısıysa 1000 ile 2000 olarak tahmin ediliyor.

Raporda, Türkiye’de yetkililerin, güney sınırından IŞİD’e katılımlar konusunda çelişik bir tutum içinde kaldığı vurgulandı.

2013-2014 yıllarında birçok ailenin çocuklarının IŞİD’e katılmaya hazırlandığı yönünde yetkililere bilgi verdiği ama katılımların engellenmesi için harekete geçilmediği belirtildi.

Suriye’ye illegal geçişlerin hâlâ devam ettiğine de dikkat çekilen raporda, Türkiye’den IŞİD’e katılımlar farklı nedenlerle gerçekleşirken, birçok kişi PKK ve YPG ile savaşmak üzere IŞİD’e katıldı. 2013-2015 arasında Türkçe konuşan IŞİD mensuplarına ait 2 bin 500 sosyal medya hesabı ve 800 bine yakın Twitter mesajının analizinde en fazla PKK ve YPG’den söz edildiği görüldü.

Rapora göre, Türkiye’de terör örgütü üyeliğinden yargılanan IŞİD mensuplarına üç-dört yıl hapis cezası veriliyor. Bu kişilerin, cezaevinde daha da militanlaşmış olabileceğine ve yüzlercesinin yakında serbest kalacağına dikkat çekiliyor.

Türkiye’de yetkililerin IŞİD’i, PKK ve ‘FETÖ’ olarak adlandırılan oluşumdan daha az tehlikeli gördüğü de ileri sürüldü.