Avrupa Parlamentosu seçimlerinde AB’nin yönü belirlenecek

Yayın tarihi: 9 Haziran 2024 Pazar 2:11 pm - Güncelleme: 9 Haziran 2024 Pazar 2:11 pm

Haber: MEHMET TANLI, TELE1 ALMANYA

Avrupa Birliği‘ne bağlı üye 27 ülkede Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri sürüyor. 6-9 Haziran arasında Avrupa Birliği’nin 720 sandalyeli ana yasama organına yeni üyeler seçilecek.

Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri 5 yılda bir yapılırken parlamentoda  7 fraksiyon, 27 komisyon, 49 delegasyon bulunuyor. Parlamentonun 3’te biri kadın parlamenterlerden oluşuyor. Merkezi Strasburg’da yer alırken yılda 112 kez toplanılıyor ve bazı toplantılar Brüksel’de gerçekleşiyor. AP’nin şu anki başkanı Roberta Metsola. AP’de başkan 2,5 yılda bir seçiliyor.  Ancak bu seçimin kritik olmasının bir sebebi var. Aşırı sağın güçlendiği dönemde yapılan seçimde, aşırı sağın alacağı oy oranı çok merak ediliyor.

Avrupa Parlamentosundaki sandalye sayısı da 27 üye ülkenin nüfusuna, büyüklüğüne orantılı olarak dağıtılıyor. Örneğin AB’nin ‘’ Motoru’’ Almanya AP’ye 96 parlamenter yolluyor. Almanya’yı Fransa ve İtalya takip ediyor. Seçimlere katılım yaşı ülkelere göre değişiyor.

Son 2019’daki seçimlerde seçimlere katılım oranı yüzde 50,66 idi. Genelde seçme yaşı 18 ama bu yaş sınırı Almanya, Malta, Avusturya ve Belçikada 16 , Yunanistan 17. Seçilme yaşı ise 18.

ALMANYA İÇİN KRİTİK ÖNEME SAHİP

2024 Avrupa Parlamentosu seçimleri Almanya’ da gelecek yıl yapılacak yerel ve federal seçimler için bir genel prova olacak. Seçimlerde Türk kökenli adaylarda bulunuyor. Keza Almanya’da yaşayanların en az yarısının yani 1- 1,5 milyona yakının Alman vatandaşlıklarına sahip olmaları nedeniyle seçme ve seçilme hakları var. Göçmenlerde de tüm seçilere katılım oranı ise yüzde 30-40’larda seyrediyor.

Aşırı sağ bu seçimlerden güçlü çıkarsa üye ülkelerde göçten, ticarete, mülteci, vize politikalarına, tarıma, çevre politikalarına kadar negatif etkileri olup, göçmenlerin dışlanması, ayrımcılık, saldırılar daha da artacaktır.

Kaynak: TELE1