Avrupa Birliği’nden, Apple’a 2 milyar dolar ‘Spotify’ cezası

Yayın tarihi: 5 Mart 2024 Salı 10:31 am - Güncelleme: 5 Mart 2024 Salı 10:31 am

Apple AB tarafından para cezasına çarptırıldı. Avrupalı ​​ Birliği, Apple’ın, iPhone üzerindeki gücünü “kötüye kullandığı” gerekçesiyle 2 milyar dolar para cezasına çarptırdı. Cezanın gerçek nedeni spotify.

Avrupa Birliği, şirketin, kullanıcılara müzik abonelik hizmetlerinde potansiyel olarak daha iyi fırsatlar hakkında bilgi verilmesini engellemek için ekosistemi üzerindeki kontrolünü kullandığını söyledi.

Rekabet politikasından sorumlu Başkan Yardımcısı Margrethe Vestager, “Apple, on yıl boyunca müzik akışı uygulamalarının App Store aracılığıyla dağıtımı konusunda pazardaki hakim konumunu kötüye kullandı. Bunu, geliştiricilerin tüketicileri Apple ekosistemi dışındaki alternatif, daha ucuz müzik hizmetleri hakkında bilgilendirmesini kısıtlayarak yaptılar. Bu, AB antitröst kurallarına göre yasa dışı olduğundan bugün Apple’a 1,8 milyar Euro’nun üzerinde para cezası verdik” dedi.

İLK ÖRNEK

Apple’dan iPhone’lara bir zam daha! İşte yeni fiyatlar…

Bu büyük para cezası Apple için türünün ilk örneği. Komisyon, bu büyük rakamın “ihlalin süresi ve ağırlığının” yanı sıra Apple’ın gelirlerinin ve değerlemesinin boyutunu da yansıttığını söyledi.

Apple, kararın “Komisyonun tüketicinin zararına ilişkin herhangi bir inandırıcı kanıt ortaya çıkarmadaki başarısızlığına ve gelişen, rekabetçi ve hızlı büyüyen bir pazarın gerçeklerini göz ardı etmesine rağmen” alındığını söyledi. Ayrıca kararın, karardan “en büyük yararlanıcı” olduğunu söylediği Spotify’e adaletsiz bir şekilde yardımcı olacağını öne sürdü.

SPOTİFY ŞİKAYET ETTİ

Apple, yaptığı açıklamada “Bugün Spotify, Avrupa’nın müzik akışı pazarında yüzde 56’lık bir paya sahip . En yakın rakiplerinin iki katından fazla.  Ancak, kendilerini dünyanın en tanınmış markalarından biri haline getirmeye yardımcı olan Apple’a hizmetler için hiçbir ücret ödemiyor” dedi.

“Başarılarının büyük bir kısmı App Store’un yanı sıra Spotify’ın uygulamalarını oluşturmak, güncellemek ve dünya çapındaki Apple kullanıcılarıyla paylaşmak için kullandığı tüm araç ve teknolojilerden kaynaklanıyor.”

AB soruşturmasını 2020’de başlattı ve Spotify’ın Apple’a karşı şikayette bulunmasının ardından başladı. Yayın hizmeti, abonelik gelirlerinin yüzde 30’unu Apple’a ödemek zorunda kalmasının ve kullanıcılarına düzgün bir şekilde pazarlama yapamamasının adil olmadığını söyledi.

Yeni para cezası, Apple’ın AB’nin yeni çıkacak Dijital Pazarlar Yasasına yanıt olarak Avrupa’daki App Store uygulamalarını değiştirmeye hazırlandığı dönemde geldi. Bu, Apple’ı örneğin üçüncü taraf uygulama mağazalarına izin vermeye ve geliştiricilerin alternatif ödeme yöntemlerini kullanmasına izin vermeye zorlayacak.

Ancak Spotify, Apple’ın App Store’un alternatiflerini kimsenin kullanmayacağı kadar istenmeyen hale getirdiğini söyleyerek bu planları reddetti. Yeni kuralları “hiç alternatif sunmayan bir alternatif” olarak nitelendirerek Apple’ın, uygulamaları App Store dışında dağıtsalar bile geliştiricilerden yüksek ücretler almaya devam edeceğine işaret etti.

SPOTİFY AÇIKLAMASI

Spotify yanıt olarak “Apple tutarlı değilse hiçbir şeydir” diye yazdı. “Yıllardır kötü davranışlar sergilemelerine rağmen bu, kibir düzeyini bambaşka bir boyuta taşıyor. Sahte itaat ve taviz iddiasıyla, tam bir komedi olan yeni bir plan ortaya koyuyorlar.”

Apple zamanlamaya dikkat çekti ve para cezasının “mevcut rekabet yasasına dayanmadığını”, bunun yerine “Komisyonun DMA yasalaşmadan önce DMA’yı uygulama çabası” olduğunu söyledi.

Apple, “Dolayısıyla Avrupa Komisyonu’na saygı duysak da gerçekler bu kararı desteklemiyor” dedi. Sonuç olarak Apple itiraz edecek.

aPPLE aVRAPA bİRLİĞİ sPOTİFY PARA CEZASI

Apple, iPhone üzerindeki hakimiyetini ‘kötüye kullandığı’ gerekçesiyle Avrupa Birliği tarafından 2 milyar dolar para cezasına çarptırıldı. Şikayetçi Spotify idi.

Kaynak: TELE1