Adalet Bakanı’ndan AYM’nin yeni Can Atalay kararına ilk yorum: Bu kez durum farklı

Yayın tarihi: 23 Şubat 2024 Cuma 12:51 pm - Güncelleme: 23 Şubat 2024 Cuma 12:57 pm

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, AYM’nin Can Atalay’ın vekilliğinin düşürülmesiyle ilgili kararına ilişkin ilk kez konuştu.

Anayasa Mahkemesi (AYM) tutuklu TİP Hatay Milletvekili Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesiyle ilgili CHP ve Can Atalay’ın avukatlarının başvuru karara bağlandı. AYM, her iki başvuruda da “karar verilmesine yer olmadığına” hükmetti. Oy çokluğuyla alınan kararın gerekçesi daha sonra açıklanacak.

Karara Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’tan ilk yorum geldi. Daha önce de benzer ret kararları verildiğini belirten Tunç ” ‘Karar verilmesine yer olmadığına dair’ karar Anayasa’nın 84. Maddesi gereği AYM’ye gidemeyeceği için verildiyse durum farklıdır” ifadelerini kullandı.

Tunç’un açıklamaları özetle şöyle:

“AYM’nin gerekçeli kararı henüz açıklanmadı. AYM’nin karar verilmesine yer olmadığına dair karar verildiğini öğrendik. Anayasa’nın 84. maddesi açık. Milletvekilliğinin düşme sebepleri yazar. Can Atalay’ın milletvekilliği kesin hüküm nedeniyle düşmüştür. Bu durumda AYM’ye başvurulmuştur. AYM yetkisizlik nedeniyle ret verir. ‘Karar verilmesine yer olmadığına’ dair kararın gerekçesini sonra öğreneceğiz. Kesin hükmün tartışılması nedeniyle böyle bir karar verilmişse bu doğru değildir.

‘Karar verilmesine yer olmadığına dair’ karar Anayasa’nın 84. Maddesi gereği AYMye gidemeyeceği için verildiyse durum farklıdır. AYM’nin önceki içtihatları var. Daha önce ret kararı verilmiştir. Bu kez durum farklı. Gerekçeli karar ortaya çıktıktan sonra göreceğiz.

Anayasamızın milletvekili dokunulmazlığını düzenleyen 83. maddesi açık. 83. maddesinde seçimden önce soruşturulmasına başlanmış olan anayasal düzene ilişkin suçlar “terör suçları” dokunulmazlığın istisnasıdır. Burada da bir yargı süreci gerçekleşmiştir. Gezi olayları nedeniyle başlayan bir ceza soruşturması vardır. Yerel mahkeme, istinaf ve yargıtay bu suçu değerlendirmiştir. Bir kesin hükme ulaşmıştır. Dolayısıyla bu kesin hükümde ortadan kaldırılmış değildir.”

AYM’den Can Atalay’ın vekilliğinin düşürülmesiyle ilgili karar

Kaynak: TELE1