70 bin lira üzeri ihtiyaç kredisine izin yok

Yayın tarihi: 12 Nisan 2023 Çarşamba 8:27 am - Güncelleme: 12 Nisan 2023 Çarşamba 8:27 am

Bankacılık sektörü kaynakları ihtiyaç kredisinde regülasyonlardan muaf olan 70 bin liranın üzerine çıkılmıyor.

Bankalar ihtiyaç kredilerinde 70 bin liranın üzerinde kredi vermemeye başladı. KOBİ kredileri de belirsizlik nedeniyle sekteye uğradı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) tahvil tesisi zorunluluğu ile ilgili yükleri ağırlaştırması sonrasında kredi kanalları neredeyse kapandı.

Hem kamu hem yerli hem de yabancı bankalarda 70 bin liranın üzeri ihtiyaç kredisi almak zorlaştı.

Ekonomim’de Şebnem Turhan’ın haberine göre, bankacılık sektörü kaynakları ihtiyaç kredisinde regülasyonlardan muaf olan 70 bin liranın üzerine çıkılmadığını, ticari kredilerin bıçak gibi kesilmesinin yanı sıra yine regülasyondan muaf olan KOBİ kredilerinde bile yavaşlamaya gittiklerini vurguladı.

Bir kaynak 70 bin lira altında kredi vermeye devam ettiklerini ancak üstüne çıkmaya hevesleri olmadığını dile getirirken ihtiyaç kredisi faizlerinin daha yüksek miktarlarda kredi vermeyi güçleştirdiğini vurguladı. Tüm özel bankalarda seçim öncesi kredinin olabildiğinde vermemeye doğru evrildiğine dikkat çeken kaynak bireysel ihtiyaç kredisinde eğer 70 bin liranın üzerine çıkılırsa da en fazla 200 bin lira verildiğini onun da 12 ay vade ile sınırlandığını vurguladı.

İşte bankalardaki kâr düşüşünün nedenleri!