65 yıllık stad ‘millet bahçesi’ oluyor: ‘Halka şirin gözüküp TOKİ’yi sokacaklar’

Yayın tarihi: 8 Haziran 2020 Pazartesi 9:13 am - Güncelleme: 8 Haziran 2020 Pazartesi 11:08 am

İstanbul Çatalca’daki Ziya Altınoğlu Stadı ‘millet bahçesi’ için tarih oluyor. Eski Belediye Başkanı Fırat Aykut, “Millet bahçesi ambalajı altında halka şirin gözüküp TOKİ’yi Çatalca’ya sokacaklar” diyor.

İktidarın yeni rant kapısı olan millet bahçeleri tartışılmaya devam ediliyor. AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 24 Haziran 2018 seçimlerinde gündeme getirdiği millet bahçeleri için milyonlarca TL harcanıyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı’nın 81 ilde 154 millet bahçesi yapması planlanıyor. Bunlardan biri de İstanbul’un Çatalca ilçesi… Projeye ilişkin ihale bugün gerçekleşecek.

Ancak millet bahçesinin yapılacağı en az 65 yıllık Çatalca Ziya Altınoğlu Stadı’nda yıkım sürüyor. Yurttaşlar, söz konusu stadın ‘millet bahçesi’ projesiyle tarih olacağından ve TOKİ’nin bölgede yapılaşmayı artıracağından şikâyetçi.

Atatürk’ün Yalova’daki mirası ‘millet bahçesi’ oluyor

CHP’li eski Çatalca Belediye Başkanı Fırat Aykut, stadın yıkılmasına karşı çıkanlardan. Aykut’a göre buradaki asıl amaç TOKİ’nin Çatalca’ya girmesini sağlamak.

BirGün’den Uğur Şahin’in haberine göre, Aykut, “Millet Bahçesi ambalajı altında halka şirin gözüküp TOKİ’yi Çatalca’ya sokacaklar” diyor ve ekliyor:

“Şu anda 22 bin metrekarelik stadyuma, 400 metre mesafede bin 350 dekar, yani bir milyon 350 bin metrekarelik ağaçlarla kaplı hazine arazisi var. Zaten Çatalca’nın kendisi Millet Bahçesi, eğer istiyorlarsa bu araziye hemen bahçe düzenlemesi yapabilirler. 22 dekarlık stadyumun doğu tarafında 70’li yıllarda yapılmış olan kapalı spor salonu vardır. Bunları yıkmak büyük israftır. Yenisini yapmak için birkaç yüz milyon harcamak gerekir. Bu stadyumda Turgay Şeren, Metin Oktay, Recep Adanır, Kadri Aytaç gibi milli sporcularımız maça çıkmışlardır. Bu proje ilçe merkezinin yerleşik dokusunu tahrip etme pahasına Çatalca dışından dayatılmaktadır. Üstelik halkın rızası yok, oysa demokrasinin en önemli değerlerindendir bu.”

Depremin vurduğu ilçeye AKP’li belediyeden milyonluk millet bahçesi

Aykut, sözlerine şöyle devam ediyor:

“İmar planına aykırı proje yapılarak büyük suç işlenecek. Kapalı tribünün zemin katında birçok esnaf vardır ve hepsi tahliye edilmiştir. Bodrum katında ise en az 10 dalda çeşitli spor dallarında genç ve yaşlı, kadın veya erkek insanlarımız spor yapmakta. Halkımız stadyumun tartan pistinde sabah akşam yürüyüş yaparak sağlığını korumaktadır. AKP yönetimi ideolojik olarak Cumhuriyetin mekânlarını yok etmeye ve kökten değiştirmeye girişti. Biz İmamoğlu’na oy verdik, İBB Başkanı’nın da bu konuda ilgisini bekliyoruz. Bu yıkımı durdurmalı.”

TOKİ’NİN ARKA BAHÇESİ

CHP Çatalca İlçe Başkanı, Mimar Mehmet Çoban, Belediye’nin projeye dair net bilgisi olmadığını aktarıyor.

CHP’li Çoban, şunları kaydediyor:

‘Yok olursa millet bahçesinin geliri bu yok oluşu karşılayabilecek midir’

“Burada bir tarih yatıyor. Çatalcaspor, kentle özleşmiştir. ‘Stadın yıkımı yanlış olur’ dedik ama Sayın Başkan, tam pandemi sürecinde yıkım ihalesini yaptı ve yıkmaya başladılar. Çatalca gibi her tarafı yeşil olan bir yere millet bahçesi getirmek, o bahçeyi de stada yapmak yanlış olur dedik. Gerçi bu proje onun da değil, Ankara’dan alıyor bu direktifi. ‘Projeye dair brifing ver’ dedik, kendisi de bilmiyor.”

CHP’li Çoban, sözlerini şöyle noktalıyor: “CHP grubu olarak millet bahçesine neden karşı çıktığımızı anlatıyoruz. Bunlar TOKİ’nin arka bahçeleri oluyor, TOKİ’nin adeta park alanları oluyor. Zaten o bölgede TOKİ’nin projeleri var, onun bir altılığı bu. İnsanlara, ‘burası yeşil alan olacak, Çatalca nefes alacak’ diyorlar ama saklı şekilde imar getiriliyor. Bu yönden karşı çıktık ama başkan dinlemedi bizi. Hukuki süreci yürüteceğiz.”

13 ilde FETÖ soruşturmasında 74 eski polis için yakalama kararı!

SONRASI BELİRSİZ

Çatalcaspor’un eski başkanlarından Metin Sezer’e göre bölge sakinleri yaşananlardan rahatsız. Aynı zamanda eski Çatalca Belediye Meclisi’nin AKP’li Üyesi olan Sezer, şunları dile getiriyor:

“Sık sık insanların rahatsızlığını duyuyorum. Başkan’ın iyi niyetinden şüphemiz yok ama projenin açıklamaya ihtiyacı var. Ne olacak, kim yapacak, TOKİ mi gelecek, hiçbir şey bilinmiyor. Orada bizim anılarımız var, futbol oynadık, yürüyüş yaptık. Çok güzel proje olacak diyorlar, ‘nasıl olacak’ diye sorduğumuzda cevabını alamıyoruz. En büyük sıkıntı, TOKİ sıkıntısı… TOKİ’den bir sonrası belli değil. Başkan’a projenin maliyeti ne kadar diye sorduğumuzda ‘Ben de bilmiyorum’ diyor.”

‘Durmak yok’ talana devam! Meralara inşaat, kıyılara millet bahçesi…

KOLUMUZU KANADIMIZI KIRDILAR

Çatalcaspor’un 20 yıl kaptanlığını yapan 70 yaşındaki Enver Köken, stadın yıkımına başlanmasını, “Kolumuzu kanadımızı kırdılar” sözüyle değerlendiriyor. Eski futbolcu, şunları ifade ediyor:

“70 yaşındayım, her hafta, her gün o stadıdın içerisindeydim. Bizi mahvettiler, öldürdüler bizi. Hayatım o statta geçti, ‘Kaptan Enver’ lakabını aldım, 20 sene kaptanlık yaptım. Stat da gitti, kulüp binası da. Oysa en güzel yıllarımız orada geçti. Zamanın ruhu mu diyeyim, inanın söylecek bir söz kalmadı.”