50 milyon işçi protesto etti! Bill Gates dalga geçti

Yayın tarihi: 31 Mart 2022 Perşembe 12:39 pm - Güncelleme: 31 Mart 2022 Perşembe 12:39 pm

28-29 Mart’ta Hindistan genelinde genel grev ilan edildi. 50 milyon kişi, düşük ücretleri, kötü çalışma koşullarını ve ekonomik durumu protesto etti. Bill ve Melinda Gates vakfı, “katılım düşüktü” diye haber yaptırdı.

50 milyon Hintli, Hindistan Başbakanı Narendra Modi’nin özelleştirme kararlarını ve ekonomi politikalarını, kayıt dışı ekonomiyi, işsizliği ve Hindistan’daki işçilerin kötü çalışma koşullarını protesto etmek için 28 ve 29 Mart’ta greve gitti.

Bill ve Melinda Gates Vakfı Global Gelişim Projesi’nin fonladığı “Hindistan’da iki günlük ulusal greve katılım düşüktü, protestolar 50 milyon kişi katıldı” başlıklı bir haber, İngiliz The Guardian gazetesinde yayınlandı.

İŞÇİLER GREV TALEP ETTİ

Tüm Hindistan Sendikaları Kongresi Genel Sekreteri Amarjeet Kaur, grev talebinin işçilerden geldiğini söyledi.

Tarım, iletişim, bankacılık, madencilik, sigortacılık, ulaşım, dağıtım ve sanayi sektöründe çalışan işçiler, düşük maaş ve uzun çalışma koşulları sebebiyle greve gitmek istedi.

ÖZELLEŞTİRME VAADİ GREV ÇAĞRISINI GETİRDİ

Hindistan Başbakanı Narendra Modi’nin devlet bankalarını özelleştireceğini söylemesi üzerine, Hindistan Komünist Partisi, Maocu Hindistan Komünist Partisi ve Tüm Hindistan Sendikaları Kongresi ülke genelinde genel grev çağrısında bulundu.

ELLİ MİLYON KİŞİ KATILDI

Greve Hindistan’ın Kerala bölgesinde ve Mumbai ile Delhi şehirlerinde toplam 50 milyon kişi katılım gerçekleştirildi. 28 ve 29 Mart’ta Delhi, Mumbai ve Kerala’da banka hizmetleri aksadı.

Greve giden işçiler, yüzde 8’i geçen işsizlik oranını, işçilerin yüzde 50’sinden fazlasının içinde bulunduğu kayıt dışı ekonomiyi ve kötü çalışma koşullarını protesto etti.

Devlet bankalarının özelleştirilme kararına karşı slogan atıldı. Hindistan devlet bankalarında çalışan işçiler ve memurlar, özelleştirme kararından geri dönülmesini talep etti.

Greve giden işçiler ayrıca kayıt dışı ekonominin denetlenmesini, işsizlik maaşının iyileştirilmesini, işçilerin asgari ücretinin arttırılmasını, çalışma koşullarının iyileştirilmesini ve temel ihtiyaçların ucuzlamasını talep etti.

BILL GATES VAKFI ÖZEL HABER YAPTI

Bill ve Melinda Gates Vakfı, “Global Gelişim Projesi” kapsamında İngiliz The Guardian gazetesinde bir makale yayınlattı. “Bill ve Melinda Gates Vakfı Global Gelişim tarafından desteklenmektedir” logosu bulunan Amrit Dhillon imzalı haberde, işçi grevi aşağılandı.

Makalede “50 milyon kişi katıldı, katılım düşüktü” denildi ve “200 milyon kişi bekleniyordu ama bu beklentinin ufak bir kısmı katılım gösterdi” ifadesi kullanıldı.

Bill ve Melinda Gates Vakfı’nın fonladığı haberde, “İşsizlik yüzünden greve katılım gerçekleşmedi. Greve katılabilmek bir lüks, işsizlerin bunu karşılayamaz” ifadesi kullanıldı.