Kozağaçlı ve Timtik ile 22 avukatın yargılandığı davada tutukluluğa devam kararı

Yayın tarihi: 1 Haziran 2022 Çarşamba 3:04 pm - Güncelleme: 1 Haziran 2022 Çarşamba 3:04 pm

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve Halkın Hukuk Bürosu (HHB) üyelerinin de aralarında bulunduğu 20 avukatın yargılandığı davada “üretilmiş delil” suçlamalarına neden olan “dijital deliller” konusunda Adli Tıp Kurumu’ndan istenen raporun henüz gelmediği açıklandı.

ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı ve HHB üyelerinin de aralarında bulunduğu 22 avukatın “DHKP-C’ye üye olmak ve yönetmek” iddiasıyla yargılandığı davaya bugün devam edildi. İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada avukatların tutukluluk halinin devamına karar verildi.

22 avukatın yargılandığı davada sanık avukatlar Selçuk Kozağaçlı, Barkın Timtik, Özgür Yılmaz ve Oya Aslan katıldı. Duruşmaya farklı ülkelerden gelen avukatlık meslek örgütlerinden izleyiciler de katıldı. Cumhuriyet savcısı, ‘suçun vasıf ve mahiyeti nedeniyle’, sanıklarının tutukluluk hallerinin devamını istedi. Sanık avukatlar ise tahliye talebinde bulundu. Mahkeme heyeti sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.

“10 YIL ÖNCEKİ BELGELERİ TUTUKLULUĞUN DEVAMINA GEREKÇE YAPIYORSUNUZ”

Tutuklu bulunan sanık avukat Selçuk Kozağaçlı şu ifadeleri kullandı:

“14 Haziran Ebrumuzun doğum günü. Ebru; bir insana, bir avukata yapılanın yapılamayacağını göstermek için canını verdi. 14 Haziran’da Adalet İçin Mücadele Ödülü veriyoruz. Bu ödül, onlarca yıl bu davayı teşhir edecek.

Hayatımda tutuklu kaldığım hiçbir dosyada tahliye talep etmedim, bu dosyada da etmedim. Fakat genç meslektaşlarım, tahliye talep etmediğim için rahatsız oluyor. Ben talep etmiyorum, siz de, hiç zorlanmadan, gerekçe yazmadan, aynı üç cümleyle tutukluluğa devam kararı veriyorsunuz. Böyle olunca genç meslektaşlarım, biz işimizi iyi yapamıyor muyuz da, tahliye kararı çıkmıyor, diye rahatsız oluyor.

1800 avukat tek bir vekâletle bir noterden bu davaya katıldı. Noter, bunun tarihte bir ilk olduğunu söylemişti. Şu anda toplam 3 bin 200 kişi bu davada avukatlık yapıyor. Mesleğimizin en yetkin isimleri bu davada, hepsine teşekkür ediyorum.
Genç meslektaşlarım belki bilmiyordur söyleyeyim; ceza davalarında kural şudur; tutukluk devam ediyorsa hâkim tutuyordur, tahliye kararı varsa avukat almıştır.

Yıllar önce Mustafa Bağarkası, iki kere tutuk devam kararı verdi; gerekçesi ise henüz sorgumuzu almadığıydı. Üçüncüsünde sorgu aldı, 1,5 gün konuştum. Üçüncü kez tutuk devam kararı verildi. Ve orada ilk gerçek tutuk devam gerekçesi yazıldı hakkımda: Sorgularını aldık, ama Hollanda ve Belçika’daki deliller ikmal edilmedi. İkmal edilinceye kadar tutukluluğun devamına…
10 yıl önce oluyor bu.

O mahkemedeki ara kararı yerine getirecek cesareti yerine getirecek bir mahkeme, bir heyet, kusura bakmayın, size kadar çıkmadı. Sekiz ara karar var, bakalım onları yerine getirebilecek misiniz?
Bundan 10 yıl önce bizim tutukluluğumuzun devamı için öne sürülen belgeleri 10 yıl sonra hâlâ tutukluğun devamına gerekçe yapıyorsunuz.”

ÇHD Davası | Kozağaçlı ve Timtik’in tutukluluğuna devam kararı verildi