Ekonomist Tunç Şatıroğlu, Merkez Bankası'nın faiz kararlarını ve iletişim politikasını eleştirdi. TELE1’de Bilge Yurtdagülen’in sunduğu "Gerçek Haber Gerçek Ekonomi" programında konuşan Şatıroğlu, Merkez Bankası'nın çelişkili açıklamalar yaptığını ifade etti. 

Merkez Bankası’nın faiz indirimi için kapı araladığına işaret eden Şatıroğlu, enflasyon tahminlerindeki revizelerin bu kararlarla çeliştiğini vurguladı. “33 olan enflasyon tahminini önce 36, sonra 38 ve nihayet 44’e çıkardılar. Ardından gelen faiz indirimi sinyali, bu sıkılık yeterlidir mesajını veriyor. Ancak bu yaklaşım, iletişimdeki ciddiyetsizliği gözler önüne seriyor” dedi.

Dolar Tl

"SIKI GEVŞEKLİK OLMAZ"

Merkez Bankası’nın politika iletişimindeki sorunlara dikkat çeken Şatıroğlu, “Bu metinlerde sürekli orta vadede yüzde 5 enflasyon hedefinden bahsediliyor. Ancak tahminler sürekli yukarı revize ediliyor. 33’ten 44’e çıkan bir tahminin ardından, daha sıkı mesajlar verilmesi gerekirdi. Ama biz burada ‘sıkı gevşeklik’ gibi oksimoron bir durum görüyoruz” şeklinde konuştu.

"İHRACATÇI KÂR MARJI SIKIŞIYOR"

Şatıroğlu, 2025 yılına ilişkin ekonomik beklentilerinin olumsuz olduğunu dile getirdi. Asgari ücret zammının işveren üzerindeki maliyetleri artıracağını belirterek, “İhracatçı, artan maliyetler ve daralan kâr marjıyla baş edemiyor. İşletmeler zararına satış yaparken bir de artan işçilik maliyetleriyle karşılaşacak. Bu durumda bazı işyerleri kapanabilir” ifadelerini kullandı.

Bizi kıskandığı söylenen Almanya'da yıllık gelir 50 bin Euro'yu aştı Bizi kıskandığı söylenen Almanya'da yıllık gelir 50 bin Euro'yu aştı

"SERBEST PİYASA KARŞITI ANLAYIŞ"

Ekonomi yönetimindeki müdahaleci politikaların piyasa dengesini bozduğunu söyleyen Şatıroğlu, "Dalgalı kur rejimi deniliyor ama sürekli müdahale var. Serbest piyasaya bu kadar müdahale edildiğinde sorunlar katlanarak büyüyor. 2025, hem ihracatçı hem de tüketici için çok zor bir yıl olacak” diye konuştu.

Faiz

"İKİNCİ NAS DÖNEMİ Mİ?"

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarına da atıfta bulunan Şatıroğlu, “Faiz indirimiyle birlikte enflasyonun düşeceği söyleniyor. Bu NAS politikalarının ikinci versiyonunun geldiğine işaret ediyor. Ancak geçmiş deneyimler, bunun ekonomiyi daha da zorlayacağını gösteriyor” değerlendirmesinde bulundu.

Şatıroğlu, serbest piyasa dinamiklerine dönüş yapılmadıkça ekonomik sorunların derinleşeceği uyarısında bulundu.

Kaynak: HABER MERKEZİ