2022’de Artan Schengen Vize Reddi Kararları ve Nedenleri

Yayın tarihi: 22 Ağustos 2022 Pazartesi 1:36 pm - Güncelleme: 22 Ağustos 2022 Pazartesi 1:36 pm

Schengen vizesi, aralarında sınır kontrolü olmayan 26 Avrupa ülkesini kapsayan Schengen bölgesinde serbest dolaşıma izin veren kısa süreli bir vize türüdür. Schengen vizesi başvurularında konsolosluk görevlisi tarafından, adayın eksik veya yanlış bilgi verdiğinin ya da gerekli vize şartlarını karşılamadığının tespit edilmesi halinde vize başvurusunun reddedilme olasılığı oldukça yüksektir.

2022’de sayısı artan Schengen vize reddi kararlarının nedenleri arasında vize şartlarının sağlanmaması, evrakların eksik olması, zamanında başvuru yapılmaması, pasaportun geçersiz olması, referans mektubu ve konaklama belgelerinin sunulmaması ve önceden Schengen vizesi sınırlamalarına uyulmadığının tespit edilmesi gösterilebilmektedir. 2021’de dünya genelinde yapılan toplam 2.926.104 başvuruda tüm Schengen ülkeleri için ortalama %13.4 oranında ret kararı verilmiştir.

2022 yılında Türkiye, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’ne (AKPM) Schengen vize sisteminin kötüye kullanıldığına ilişkin bir rapor sunmuştur. AKPM komisyonunda kabul edilen rapora göre, 2015 yılından günümüze kadar Türklerin Schengen başvurularına verilen ret oranının 4.5 katına çıktığı bildirilmiştir. 2015 yılında Avrupa ülkelerinin konsolosluklarına Schengen vizesi başvurusu yapan her 100 Türk’ten 4’ü ret kararı ile karşılaşırken, 2021 sonu verileri ise her 100 Türk’ten 20’sinin ret cevabı aldığını göstermektedir. Schengen vize başvurularında durum değerlendirildiğinde Türkiye’den yapılan her 5 başvurudan birinin Schengen ülkeleri tarafından reddedildiği ortaya çıkmaktadır.

Türkiye tarafından AKPM’ye sunulan raporda, Schengen vizesi başvurusunda gereksiz ve çok fazla belge istenmesi, ücretlerin yüksek olması ve vize almak için yüz yüze başvurma zorunluluğu gibi konulara itiraz edilmiştir. Türkiye’nin raporunda, özellikle ticari faaliyette bulunmak isteyen Türk vatandaşlarının seyahatlerinin gerçekliğine dair konaklama ve ulaşım bilgilerini kanıtladıkları halde vize başvuru süreçlerinde sıkıntılar yaşadıkları aktarılmıştır.

Schengen Vize Red Oranları Neden Artıyor?

2022’de Türkiye’den yapılan Schengen vize başvurularında alınan ret kararı mektuplarında genellikle vize reddine gerekçe olan madde numarası verilmektedir ancak başvuru özelinde ilgili maddenin neden karşılanamadığına dair açıklama yapılmamaktadır. Schengen vize ret oranlarının son dönemde artmasına sebep olan net bir gerekçeden bahsetmek bu koşullar altında mümkün değildir.

Türkiye’den yapılan Schengen vize başvuruları için ret kararlarına temel oluşturan ortak duruma bakıldığında çoğunlukla 9. maddeden ret verildiği, yani başvuru sahibinin vize süresi bitiminde Schengen bölgesinden ayrılacağına dair inandırıcı sebepler sunmadığı gerekçesi gösterilmektedir. Türkiye’deki çoğu vize başvuru sahibinin Schengen ülkeleri tarafından potansiyel göçmen olarak görüldüğü bir durum söz konusudur. Son 5 yılda Türkiye’den yapılan Schengen vize başvuru istatistikleri aşağıdaki tabloda verilmiştir.

 

 

En Yaygın Schengen Vizesi Red Nedenleri Nelerdir?

En yaygın Schengen vizesi red nedenleri aşağıda listelenmiştir.

Güvenlik nedenleri: Yetkililer en ufak bir güvenlik riski taşıdığını düşündükleri kişilerin Schengen vize başvurularını reddetmektedir.

Mali nedenler: Yetkililerin, Schengen bölgesinde seyahat ve yaşam masraflarının başvuru sahibi tarafından karşılanamayacağını düşünmeleri durumunda, Schengen vizesi reddedilebilmektedir.

Geri dönüş için yetersiz kanıt: Yetkililer, vize süresinin aşılacağına yani vize geçerlilik süresinin ötesinde Schengen bölgesinde kalınacağına inanırlarsa, Schengen vizesi başvurusunu başarısız saymaktadır.

Vize başvurusunda yalan söylemek: Başvuru esnasında herhangi bir yerde ve konuda yalan söylenildiği tespit edilirse Schengen vizesi reddi gerçekleşmektedir.

Eksik belgeler: Başvuru koşullarında ibraz edilmesi gereken belgelerde eksiklik bulunması halinde vize başvurusu kabul edilmemektedir.

Ödenmemiş Schengen vize başvuru ücreti: Başvuru sırasında talep edilen vize harcı ücreti ödenmediği takdirde evraklar işleme alınmamakta ve olumsuz sonuçlar ile karşılaşılmaktadır.

Schengen Vize Reddi Maddeleri Ne Anlama Geliyor?

Schengen ülkelerinin vize reddi bildiriminde, ret kararına gerekçe olarak belirli maddeler işaret edilmekte ve her bir madde vize başvurusunun hangi konuda eksik veya hatalı olduğunu ya da gerçekçi bulunmadığını ifade etmektedir.

Yetkili makamlar tarafından gönderilen vize ret mektubunda kişiye hangi maddeye dayanarak ret verildiği belirtilmekte, ancak çoğu durumda başvuru özelinde detaylı bilgi paylaşılmamaktadır. Türk vatandaşları içerisinde ülkeye geri dönüş yapacağına dair tüm kanıtları eksiksiz sunduğu halde ilgili maddeden ret verilen ancak hangi evrakta eksiklik bulunduğu açıklanmayan başvuru sahipleri bulunmaktadır.

Türkiye’den yapılan son dönem başvurularında en sık 3, 8 ve 9. maddeler gerekçe gösterilerek vize ret kararı verilmekte olduğundan ilgili Schengen red maddeleri aşağıda açıklanmıştır.

Schengen Vize Reddi 3. Madde

Schengen vize reddi 3. maddeye göre planlanan kalış süresine dair, menşe ülkeye dönüş veya kabul edileceği kesin olan üçüncü bir ülkeye transit geçiş için yeterli geçim kaynağına sahip olunduğuna dair kanıt sunmayan veya bu tür araçları yasal olarak elde edebilecek durumda olmayan kişilerin başvuruları olumsuz cevap almaktadır.

Schengen ülkesinde kalınması planlanan süre boyunca maddi olanaklara sahip olunduğuna dair hiçbir kanıt sunulmaması veya yetersiz kanıt sağlanması yetkili kurumlar tarafından vize başvurusunun reddine ortam hazırlamaktadır.

Schengen vizesinin 3. maddeye dayanarak reddedilmesine karşılık istenen maaş bordrosu, çalışmaya dair belgeler, banka hesap dökümü, sponsor belgeleri gibi evrakların uygun şekilde ibraz edilmesi ile karara itiraz edilebilmektedir. Finansal yeterliliğe dair kanıt gösterilmesi aşamasında son 3 aya ait banka hesap özetleri olmayan basit bir onay belgesinin kabul edilemeyeceği bildirilmektedir.

Schengen Vize Reddi 8. Madde

Schengen vize reddi 8. maddesi, kalış amacının gerekçesine ilişkin sunulan bilgilerin ve
kalış koşullarının güvenilir olmaması durumu ile ilişkilidir. Schengen vize başvurularında 8. maddeden ret almamak için ülkede kalış amacıyla ilgili çelişkili açıklamalarda bulunmamaya ve belgeleri eksiksiz ve doğru tamamlamaya dikkat etmek önemlidir.

Schengen vize reddi 8. madde ile vize başvurusuna ret kararı verilen başvuru sahiplerinin, ziyaret amacına uygun (turizm için tur belgesi, iş için şirket belgeleri, aile birleşimi için evlilik, doğum belgesi vb) belgeleri ibraz ederek itiraz etmeleri mümkündür.

Schengen Vize Reddi 9. Madde

Schengen vize reddi 9. maddesine göre vize süresinin sona ermesinden önce Schengen üye devletlerin topraklarını terk etme niyetinin tespit edilememesi gerekçesiyle başvurular reddedilmektedir. Schengen vizesi başvurusu sırasında gönderilen belgeler ve diğer bilgiler değerlendirildiğinde, başvuru sahibi tarafından bir geri dönüş seyahat planı yapıldığına dair elçiliğin ikna olması gerekmektedir.

Schengen vize başvuruları esnasında büyükelçilik; menşe ülke ile aile bağlarını, mesleki bağlayıcılığı, kiralardan veya gayrimenkul varlıklarından elde edilen düzenli geliri, istihdam ilişkisi kurulup kurulmadığını, geçmişte alınmış olan Schengen vizesinin kullanım koşullarını ve son Schengen vizesinin verilmesinden itibaren kişisel durumda meydana gelen değişiklikleri değerlendirmektedir. Schengen vizesi başvuru değerlendirme aşamasında ibraz edilen bilgiler ve belgelerin tutarlı olduğunu kanıtlamak başvuru sahibinin yükümlülüğünde olduğundan gerekli kanıtların sunulması, vize başvurusunun olumlu sonuçlanmasını sağlamaktadır.

Schengen Vize Reddi 10. Madde 

Schenge vize reddi 10. maddesi kişinin seyahat planının sahte evraklar veya iptal olan otel veya uçak rezervasyonlarından kaynaklanmaktadır.
Ücretsiz iade opsiyonlu otel ve uçak rezervasyonları başvuru yapılan Schengen ülke Konsolosluğu tarafından tespit edilmesi kişinin seyahat planının inandırıcı olmadığı izlenimi yaratmaktadır.

10. maddeden ret alma ihtimalini düşürmek için vizem.net vize merkezi danışmanlığında yapılan vize başvurularında otel ve uçak rezervasyonları anlaşmalı acenteler aracılığı ile Konsolosluk teyidine uygun olarak yapılmaktadır.

Schengen Vize Reddi 13. Madde 

Schengen vize reddi 13. madde başvuru sahibinin iltica ederek menşe ülkesine geri dönüş yapmayacağına dair makul şüpheler nedeniyler verilir.
Başvuru dosyasında ülkeye geri dönüş yapılacağına dair bilgilerin bulunması 13. maddeden ret almamak için önem arz etmektedir.

Schengen Vize Reddi Kararı Nasıl Bildirilir?

Schengen vize reddi kararı ve reddetme nedenleri, başvuru sahibine standart bir mektup ile bildirilmektedir. Schengen vize reddi karar mektubu, ret kararının dayandırıldığı nedenleri, temyiz başvurusunda bulunma prosedürlerini ve son başvuru tarihlerini içermektedir.

Schengen Vize Reddi Alanlar Ne Yapmalıdır?

Schengen vize reddi alan kişiler yeniden vize başvurusu yapabilecekleri gibi ret kararına karşı itiraz haklarını da kullanabilmektedirler.
Schengen vize reddi ardından ret gerekçeleri incelenip ortadan kaldırıldıktan sonra yeni başvuru yapılabilmektedir. Schengen vize ret bildirimi yapıldıktan sonra herhangi bir bekleme süresine ihtiyaç duyulmaksızın yeni başvuruda bulunulması mümkündür.

Schengen vize başvurusunun eksiksiz ve gerçekçi olduğunu, ret kararının haksız yere verildiğini düşünen ve yeni başvuru yapmayı tercih etmeyen başvuru sahiplerinin, ilgili ülkenin dış temsilciliğine itiraz etme hakkı bulunmaktadır.

Schengen vize reddi almış başvuru sahipleri için yapılan ikinci başvurularda 2019 – 2022 yılları arasında %84,3 kabul oranıyla Vizem.net, Türkiye’deki en yüksek akredite acente skoruna sahip danışmanlık şirketidir.

Bilgi ve başvuru için: 0850 241 18 68

Schengen Vizesi Red Kararına İtiraz İşlemi Nasıl Yapılır?

Schengen vize ret bildiriminde ilgili ülke dış temsilciliği tarafından itiraz süresi ve prosedürü ile ilgili bilgi verilmektedir. Schengen vizesi ret kararına itiraz aşamaları ülkeden ülkeye değişiklik gösterse de itiraz işlemlerine başlamak için genellikle 1 ila 2 ay süre tanınmaktadır.

Schengen vizesi red itiraz dilekçesi esas olarak neden itiraz edildiğini yani yetkililer tarafından verilen ilk ret kararının neden yanlış olduğuna inanıldığını içeren açıklamalar barındırmalıdır. Schengen vizesi reddi itiraz mektupları genel olarak İngilizce veya ülke tarafından tanınan dilde kabul edilmektedir. Schengen vize reddine itirazlar daktiloyla yazılmış, çıktısı alınmış ve başvuru sahibi tarafından imzalanmış ya da açık el yazısıyla yazılmış ve başvuru sahibi tarafından imzalanmış olmalıdır.

Schengen vize reddine karşı yazılan itiraz dilekçesini vize reddi mektubunda belirtilen adrese posta yoluyla veya şahsen teslim etmek gerekmektedir. Schengen vizesi itiraz ücreti eğer orijinal ret mektubunda talep edilmişse itiraz dilekçesine iliştirilmelidir.

Schengen Vize Reddi Pasaporta İşlenir Mi?

Hayır, Schengen vize reddi pasaporta işlenmemektedir ancak Schengen VIS veritabanına işlenmekte ve tüm ülke temsilcilikleri tarafından görülebilmektedir.  Schengen VIS’in ana rolü, üye ülkeler arasında vize bilgilerini paylaşmak, AB üyesi olmayan ve Schengen Bölgesinin dış sınırlarına sahip ülkelerin büyükelçilik ve konsolosluklarının verilerini eklemektir.  VIS Kaydı, Schengen kısa süreli kalış ve havaalanı transit vizesi başvuru sahiplerinin parmak izlerinden oluşan bir biyometrik eşleştirme yoluyla, özellikle seyahat eden kişinin kimliği ve amacı hakkında analiz edilmiş ve işlenmiş veriler üretmektedir.

Schengen Vize Reddi Almak Sonraki Başvurular İçin Risk Taşır Mı?

Schengen vize reddi alındığında ret kararına gerekçe gösterilen maddeye bağlı olarak sonraki başvurular için reddedilme riski değişiklik göstermektedir. Schengen vize reddi nedenleri arasında sahte belgeler, suç duyuruları, seyahat planında sahtecilik gibi durumlar olduğunda başvuru sahibinin güvenilirliği ciddi zarar görmekte ve sonuç olarak ülke fark etmeksizin gelecekteki vize başvurularının reddedilmesine neden olabilmektedir.

Schengen Vize Reddi Alan Kişilere Başvuru Ücreti İade Edilir Mi?

Hayır, Schengen vize reddi alan kişilere başvuru ücreti iade edilmemektedir.

İlk Kez Schengen Vizesi Alacaklar İçin Vize Reddi İhtimali Yüksek Midir?

İlk kez gerçekleştirilen Schengen vizesi başvurularında konsolosluklar, standart prosedür ve belgelere ek olarak ayrıntılı belge talebinde bulunabilmekte ve gerektiğinde mülakat için kişiyi konsolosluğa çağırabilmektedir.

Schengen vize başvurusu esnasında vize reddi ihtimalini düşürmek için tüm evrakların dikkatlice ve tam olarak hazırlanması, verilen bilgilerin birbiriyle tutarlı olması, vize süresi bitiminde menşe ülkeye geri dönüleceğine dair yeterli kanıt sunulması ve Schengen vizesi seyahat masraflarının karşılanabileceğinin taahhüt edilmesi oldukça önemlidir.

Schengen Vize Reddine Karşı Alınabilecek 4 Önlem Nedir?

Schengen vize reddine karşı alınabilecek önlemler aşağıda listelenmiştir.

1. Kısa süreli pasaportlara ret kararlarının sıklıkla verilmesi nedeniyle pasaport geçerlilik süresinin mümkün olduğunca uzun olması önem taşımaktadır.

2. Seyahat detaylarının belirsiz olduğu yönünde şüphe uyandırılmamasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Uçak ve otel rezervasyonları, konaklama kanıtları, gidilecek yerler ve yapılacak aktiviteler örneklendirilerek seyahat planının önceden belirlenmiş ve net olduğuna dair tüm detaylar sunulmalıdır.

3. İş sözleşmesi, işyeri izin yazısı, maddi varlıklara dair tapular, eğitim alındığına dair öğrenci belgesi ve ülkedeki aile bağlarını gösteren her türlü detay ve destekleyici belgeler sunularak vize bitiminde Türkiye’ye dönme gerekliliğine dair kanıtlar başvuruya eklenmelidir.

4. Başvuru sahibinin banka hesabını aktif olarak kullanması, yeni açılan bir hesap ibraz etmemesi ve yakın tarihte yüklü para girişleri gerçekleştirmemiş olması gerekmektedir. Başvuru sahibinin banka hesabında, başvuru yapılan ülkenin kriterlerine göre günlük harcamalar (genellikle 20-30 euro) ve ülkeye dönüş için yeterli miktarda para bulunması önemlidir. Schengen vizesi seyahat masraflarının başvuru sahibi tarafından rahatlıkla karşılanabildiğine dış temsilciliğin ikna edilmesi gerekmektedir.