2022 Nobel Edebiyat Ödülü sahibini buldu

Yayın tarihi: 6 Ekim 2022 Perşembe 2:09 pm - Güncelleme: 6 Ekim 2022 Perşembe 2:24 pm

2022 Nobel Edebiyat ödülü Fransız yazar ve Edebiyat Profesörü Annie Ernaux kazandı.

Nobel Ödülleri sahiplerini buluyor. 2022 Nobel Edebiyat ödülü Fransız yazar ve Edebiyat Profesörü Annie Ernaux kazandı.

Fransız yazar Ernaux, ödüle “kişisel hafızanın köklerini, yabancılaşmalarını ve kolektif kısıtlamalarını ortaya çıkarma cesareti ve klinik keskinliği için” layık görüldü.

Nobel Kimya ödülü sahiplerini buldu

ANNİE ERNAUX KİMDİR?

1 Eylül 1940’ta, Lillebonne’da, işçi sınıfına mensup bir ailede doğdu; çocukluğunu Yvetot, Normandiya’da geçirdi. Edebiyat öğrenimi gördü ve uzun yıllar boyunca edebiyat öğretmenliği yaptı. Kişisel deneyimle toplumsal tarihi birleştiren unsurları daha ilk romanı Armoires vides’le (Boş Dolaplar) ortaya koydu. Başta Renaudot Ödülü olmak üzere birçok ödüle değer görüldü. Hala Cergy’de yaşamaktadır.

Nobel Fizik ödülü kuantum çalışmalarına

NOBEL EDEBİYAT ÖDÜLÜ

Nobel Edebiyat ödülleri her yıl Alfred Nobel‘in sözleri ile bir idealist eğilimi en farklı şekilde ifade eden yazara verilmektedir. İsveç Akademisi her yıl bu ödüle layık kişileri seçmektedir. İlk olarak 1901 yılında verilmiştir.

Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanan kadınlar, Selma LagerlöfGrazia DeleddaSigrid UndsetPearl S. BuckGabriela MistralNelly SachsNadine GordimerToni MorrisonWislawa SzymborskaElfriede JelinekDoris LessingHerta MüllerAlice MunroSvetlana AleksiyeviçOlga TokarczukLouise Glück olmuştur.

Nobel Edebiyat Ödülünü en genç yaşta alan yazar ise Rudyard Kipling. İngiliz sömürgeciliğinden yana tutumuyla tanınan romancı, şair ve öykü yazarı Kipling, 1907 yılında Nobel’i aldığında 42 yaşındaydı.

Nobel Edebiyat Ödülünü en yaşlı alan yazar Doris Lessing. 2007 yılında Nobel’i aldığında 88 yaşındaydı.

En uzun yaşamış Nobel Edebiyat Ödülü sahibi, İngiliz mantıkçı ve düşünür Bertrand Russell. 1945’te Batı Felsefesi Tarihi‘ni yayımlayan, 1950 yılında ödüle değer bulunan Russell 1970’te öldüğünde 97 yaşında idi.

En genç ölen Nobel Edebiyat Ödülü sahibi, Fransız düşünür, romancı, deneme ve oyun yazarı Albert Camus. 1957’de ödüle layık görülen Camus, 1960’ta bir trafik kazasında hayatını kaybettiğinde 46 yaşındaydı.

Jean Paul Sartre Nobel Edebiyat ödülünü kabul etmeyen tek yazardır.

Erik Axel Karlfeldt ölümünden sonra “gıyabında” kendisine sunulan ilk kişidir.

Nobel Tıp Ödülü’nün sahibi belli oldu