2021’de patlak veren çip krizi giderek derinleşiyor

Yayın tarihi: 28 Ocak 2022 Cuma 1:00 pm - Güncelleme: 30 Ocak 2022 Pazar 2:01 pm

ABD’den korkutan çip raporu! Otomobil sektöründeki çip krizi kısa sürede diğer sektörlere de sıçradı. Hali hazırda global bir sorun haline gelen çip sıkıntısının önümüzdeki süreçte daha da derinleşmesinden korkuluyor.

Peki bu gerçekten olabilir mi? Çip sıkıntısından ötürü teknoloji durma noktasına gelebilir mi? Aslında bu konu ile ilgili pek çok rapor yayınlanmış durumda. Hali hazırda net söylemler yok. Fakat ABD imzalı son rapor gerçekten ürkütücü noktalar taşıyor.

Konuyla ilgili konuşan Ticaret Bakanı Gina Raimondo, belli başlı uyarılarda bulundu. Bakan, durumla alakalı tahmin yapmanın zor olduğunu belirtti ve ekledi:

“Yarı iletkenlerle ilgili tedarik sorunlarıyla ilgili olduğu için ormandan çıkmaya yakın bile değiliz. Ayrıca yarı iletken tedarik zinciri çok kırılgan ve Amerika Birleşik Devletleri’nde çip üretimini artırana kadar bu şekilde kalacak.”

çip krizi

Raporda da belirtildiği üzere çip sıkıntısının kısa süre içerisinde bitmesi çok da mümkün değil gibi görünüyor. Hali hazırda çip üretiminin büyük bir bölümünü Tayvanlı TSMC karşılıyor.

Dolayısıyla Intel’in kuracağı devasa çip fabrikası tam anlamıyla çalışmaya başlamadan çip krizinin yatışması da pek mümkün olmayacaktır. Elbette yine de bekleyip göreceğiz. Fakat çip krizi bitmeden otomobil fiyatlarının düşmeyeceğini de üzülerek söylememiz gerekiyor.

Barış Manço 23 yıl sonra yeniden sevenleriyle buluştu