2. Elizabeth’in yerine geçen isim belli oldu

Yayın tarihi: 8 Eylül 2022 Perşembe 9:50 pm - Güncelleme: 8 Eylül 2022 Perşembe 11:40 pm

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth‘in hayatını kaybetmesinin ardından Prens Charles, İngiltere’nin yeni kralı oldu.

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth ölümüyle birlikte tahtın yeni sahibi Galler Prensi Charles oldu.

BBC Türkçe’nin haberine göre Charles’ın Kral tacını takabilmesi için bazı aşamaların geçilmesi gerekiyor.

Prens Charles öncelikle hangi isimle anılmak istediğine karar verecek. Kral 3. Charles olarak mı anılacak yoksa bambaşka bir isim mi alacak bunu kendisi belirleyecek.

Örneğin, büyükbabası 6. George’un ismi Albert’ti ancak tahta ortanca isimlerinden biriyle geçti. Charles dört isminden herhangi birini seçebilir ki bunlar; Charles, Philip, Arthur, George.
Yalnızca onun değil oğlunun ünvanı da değişecek.

Veliaht Prens haline gelecek olan William, babasına ait olan Galler Prensi ünvanını otomatik olarak almıyor. Ancak yine babasına ait olan Cornwall Dükü ünvanını hemen alacak. Eşi Catherine de Cornwall Düşesi ünvanını.

İlk 24 saat içinde Charles, Kral ilan edilecek. Bu ilk tören St James’s Sarayı’nda Katılım Konseyi önünde gerçekleşecek.

Bu konseyin üyeleri arasında kıdemli milletvekilleri, bazı üst düzey kamu görevlileri ile Londra Belediye Başkanı da yer alıyor.

PRENS CHARLES’TAN İLK AÇIKLAMA

Kraliçe 2. Elizabeth’in hayatını kaybetmesiyle yerine geçen Prens Charles, 2. Elizabeth’in hayatını kaybetmesiyle birlikte “yas ve değişim dönemi”nin başladığını ifade etti. Prens Charles, “Kraliçe hazretleri sevgili annemin ölümü, ben ve ailenin diğer üyeleri için çok büyük bir acı kaynağı. El üstünde tutulan ve çok sevilen bir annenin derin yasını tutmaktayız. Onun kaybının Britanya’nın etki alanı olan her yer ve dünya çapında sayısız insan tarafından derinden hissedileceğini biliyoruz. Bu yas ve değişim döneminde, ailem ve ben, kraliçeye duyulan saygı ve derin sevgiyi bilerek teselli bulacak ve ayakta kalacağız” şeklinde konuştu.

BAŞBAKAN TRUSS DA AÇIKLADI

İngiltere Başbakanı Liz Truss da İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth’in vefatı üzerine açıklamalarda bulundu. Liz Truss, İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth’in hayatını kaybetmesinin ardından yerine Prens Charles’ın geçtiğini söyledi.

Truss, 2. Elizabeth hakkında övgü dolu sözler sarf etti. Başbakan Truss, “İngiltere bugün onun sayesinde çok büyük bir ülke ve modern, dinamik bir ulus oluşturdu. İstikrarın sembolü oldu, ihtiyaç duyduğumuz gücü bize verdi. 70 yıl boyunca gururla ve zerafetle hükümetti. Daha bu hafta kendisi bütün görevlerini yerine getirmeye devam etti ve onun yönetimi içindeki 15’inci başbakan olarak beni atama zerafetini gösterdi. Bugün büyük bir kayıp yaşıyoruz. Arkasında büyük bir miras ve isim bıraktı” ifadelerini kullandı.

Truss bu sözlerinin ardından 2. Elizabeth’in yerini Prens Charles’ın aldığını belirterek, “Yeni yöneticimiz kral üçüncü Charles” ifadelerini kullandı.

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth hayatını kaybetti