150 milyon yaşındaki antik canavarın dev kafatası bulundu

Yayın tarihi: 11 Aralık 2023 Pazartesi 1:40 pm - Güncelleme: 11 Aralık 2023 Pazartesi 1:40 pm

İngiltere kıyılarında yaklaşık 150 milyon yıl önce yaşadığı öngörülen dev bir deniz canavarının kafatası bulundu. Jura Sahili’nde bulunan iki metrelik kafatası fosilinin ‘Pliosaurus’ olarak bilinen bir deniz sürüngenine ait olduğu belirtildi.

Okyanusun yırtıcısı olarak bilinen ‘Pliosaurus’a dair bir fosil keşfi bilim camiasında heyecan yarattı. Okyanusta çok hızlı bir şekilde hareket edebilen ve avını tek bir ısırıkla öldürebilen bir canavar olarak bilinen ‘Pliosaurus’un yaklaşık iki metre uzunluğunda kafatasının İngiltere Dorset’in Jura Sahili’nde bulunduğu belirtildi.

Deniz canavarının, kafatasında yaklaşık 130 adet uzun ve jilet keskinliğinde dişler bulunduğu ifade edilirken bilim insanları bu deniz canavarının avının yunus benzeri yaratıklar ve diğer ‘Pliosaurus’lar olduğunu söyledi. ‘Pliosaurus’ların çenelerinin günümüzün tuzlu su timsahlarının iki katından daha güçlü olduğuna da dikkat çekildi.

“BİR NEVİ SUALTI T-REX’İ”

BBC Türkçe’nin haberine göre, Bristol Üniversitesi’nden paleobiyolog Andre Rowe şunları söyledi:

“Hayvan o kadar büyüktü ki, kendi alanında bulunan her şeyi avlayabileceğini düşünüyorum. Bunun bir nevi sualtı T-Rex’ine benzediğine hiç şüphem yok”

Çankırı’da 28 milyon yıllık dev gergedan fosili bulundu

ÜNLÜ SAHİLDE BULUNDU

Heyecan verici keşif, fosil meraklısı Phil Jacobs’un geçen yıl Kimmeridge Körfezi’nin kayalık sahillerinde yürürken bir sabah dev bir ‘Pliosaurus’un çenesini keşfettiği sırada yapıldı. Bölge, fosilleriyle ünlü ve Jura Sahili’ndeki en önemli jeolojik keşiflerden bazılarına ev sahipliği yapıyor.

Antik yaratık, yılbaşında yayınlanacak David Attenborough BBC belgeseline konu olacak. Yeni bir pliosaur türü olabileceğine inandıkları keşfin kazı ve restorasyonuna başlarken uzman bilim insanları ve paleontologlardan oluşan bir ekip de kendisine katılacak.

Kaynak: TELE1