128 milyar dolara ne oldu? Erdoğan’dan beş farklı açıklama

Yayın tarihi: 2 Haziran 2021 Çarşamba 9:08 am - Güncelleme: 2 Haziran 2021 Çarşamba 9:09 am

“128 milyar dolar nerede?” sorusuna dün akşam çıktığı programda ‘altyapı yatırımlarına harcandı’ diyen AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha önce de bu soruya farklı farklı yanıtlar vermişti.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TRT canlı yayınında CHP’nin “128 Milyar Dolar Nerede” kampanyasını şu sözlerle eleştirdi.

“Koronavirüs salgınında hızlı kararlar alabildik. Atatürk Havalimanı’nın içinde 1008 odalı bir hastaneyi kurduk. Sancaktepe’ye de bir hastane yaptık. Bunlar 45 günde yapıldı” diyen Erdoğan, şöyle devam etti: “128 milyar dolar nereye gitti’ diye soruyorlar. ‘Merkez Bankası’nın paraları nereye gitti’ diye sorulur mu? Bunlar maalesef sorma hakkını kendilerinde görebiliyorlar. Bunların hesabı kitabı yok, bunlar anlamaz işlerden. Bu süreçte geçirdiğimiz felaketler, depremler. Van, Bingöl depremi geçirdik. Son zamanlarda Elazığ, Malatya, İzmir. Hiç soruyorlar mı, ‘Buralara bu paraları nereden buluyorsunuz?’ Altyapısı olmayan bir ülkenin üstyapısı her an tehdit altındadır.”

Erdoğan daha önce de “128 milyar dolar nerede?” sorusuna farklı yanıtlar vermişti. Bu yanıtlar şöyleydi:

’95 MİLYAR DOLAR REZERVİMİZ VAR’

22 Şubat’ta AKP İzmir 7. Olağan İl Kongresi’ndeki konuşması: “Şu anda 95 milyar dolar döviz rezervimiz var.”

Erdoğan: 95 milyar dolar döviz rezervimiz var

‘SALGINLA MÜCADELEDE KULLANILDI’

24 Şubat’ta AKP TBMM Grubu konuşması: “Salgın bahanesiyle yeni bir finansal dalgalanma oluşturmak isteyenlere, elimizdeki tüm araçları kullanarak fırsat vermedik. Kılıçdaroğlu’nun sürekli sorduğu dövizlerin önemli bir bölümü işte bu mücadelede kullanılmıştır.”

Bir soru iki hafta iki yanıt: Erdoğan yine kendisiyle çelişti

‘CARİ AÇIK, REEL SEKTÖR BORCU…’

21 Nisan’da AKP TBMM Grubu konuşması: “Son iki yılda, Merkez Bankası kaynaklarından 30 milyar dolar cari açığın finansmanı için kullanılmıştır. Yabancı sermaye çıkışı için kullanılan rakam 31 milyar doları bulmuştur. Reel sektörün döviz cinsinden borcunu azaltmak için talep ettiği kaynak da 50 milyar dolara ulaşmıştır. Vatandaşlarımız da 54 milyar dolar karşılığı döviz ve altın alarak tasarruf tercihlerinde değişikliğe gitmiştir. Gördüğünüz gibi, sadece 4 kalemde 165 milyar dolarlık bir rakam ortaya çıktı.”

Erdoğan: Merkez Bankası kaynaklarından 30 milyar dolar cari açığın finansmanı için kullanılmıştır

‘PARA MERKEZ BANKASI’NDA’

10 Mart’ta AKP TBMM Grubu konuşması: “Tutturmuşlar şu kadar para nerede? Bu para Merkez Bankası’nda. Kaybolan bir şey yok. Kayıp varsa bunlar sizdedir… 135 milyar dolara kadar döviz rezervimiz çıktı. Şu anda da yine döviz rezervimiz kendini toparlamaya başladı.”