‘100 yıllık narkoz’ diyen AKP’li vekil: Sykes Picot’u kastettim

Yayın tarihi: 25 Ekim 2023 Çarşamba 10:40 pm - Güncelleme: 25 Ekim 2023 Çarşamba 11:19 pm

AKP Milletvekili Ali Şahin “Filistin’i yabancı görenleri İngiliz uykusundan uyandırmaya çalışıyorum. Uyandırabilirsem 100 yıllık narkozdan, bitkisel hayattan uyandırmaya çalışıyorum” sözleriyle ilgili eleştirilere yanıt verdi.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep Kalesi’ne Filistin bayrağı astı. Kalede Türk bayrağı olmaması sosyal medya kullanıcıları tarafından eleştirildi.

AKP Gaziantep Milletvekili Ali Şahin duruma tepki gösterenlere tepkiyle karşılık verdi. AKP’li Milletvekili, Filistin bayrağı asılmasına tepki gösterenlere “Uyandırabilirsem 100 yıllık narkozdan, bitkisel hayattan uyandırmaya çalışıyorum” dedi.

Şahin’e sosyal medyadan tepki yağdı. Kullanıcılar “100 yıllık narkoz derken Cumhuriyet’i mi kastediyorsunuz? Cumhuriyet’in İngilizler tarafından mı kurulduğunu iddia ediyorsunuz? Siz Türkiye Cumhuriyeti milletvekilisiniz beyefendi. Kendinize gelin” diye sordu.

Şahin, tepkiler üzerine X (Twitter) hesabından açıklama yaparak ‘100 yıllık narkoz’ ifadesiyle Sykes Picot Anlaşması’nı kastettiğini öne sürdü.

‘ALÇAKÇA BİR İSTİSMAR’

Şahin’in açıklaması şu şekilde:

“Gaziantep Kalesi’ne vahşet boyutunda katledilen Gazzeli çocukları anmak için asılan Filistin Bayrağı’na gösterilen tepkiler üzerine, emperyal güçlerin Ortadoğu’da 100 yıl önceki fitne operasyonlarına dikkat çekmek istedim.Sykes Picot, bu anlamda 100 yıl önce coğrafyalarımızı ve toplumlarını paramparça eden, 6 asır barış içinde yaşayan etnik, mezhepsel, dini tüm farklılıkları birbirine yabancılaştıran ve düşmanlaştıran bir fitne projesiydi. Bugün hem mazlum Gazze ve Filistin halkının hem de tüm Ortadoğu toplumlarının maruz kaldığı parçalanmışlık ve bölünmüşlük bir İngiliz fitne projesi olan Sykes Picot travması, narkozu ve sancısıdır. 100 yıldır bu coğrafyalarımız ve insanları bir Sykes Picot sendromu yaşıyor. Tüm bunları izah etmek için paylaştığım tweetlerime karşı “bunlara neden cevap veriyorsunuz” sorusunu yönelten bir takipçime önceki tweetlerimde de değindiğim Sykes Picot’a vurgu yaparak “İngiliz Uykusundan, 100 yıllık narkozdan uyandırmaya çalışıyorum” şeklinde cevap verdim. Maksat ve ifadem bu kadar açık ve netken, Aziz Cumhuriyetimizin adı dahi geçmemişken ve İngiliz Uykusu diyerek maksadımı çok net bir şekilde izah etmişken “100 yıllık narkoz” ifademden Cumhuriyeti hedef aldığım manasını çıkarmak alçakça bir istismardır. Halen Cumhuriyet için kurtuluş savaşında şehit düşmüş büyük dedesinin kayıp naaşını ve yattığı şehitliği arayan birinin Cumhuriyet aidiyetini sorgulamak, Cumhuriyet ilintisi bu topraklarda tesadüfen doğmuş olmaktan öteye gitmeyenlerin haddine değildir.

‘CUMHURİYETİMİZİ HASTALIKLI İDEOLOJİK SAPLANTINIZA KURBAN ETMEYECEĞİZ’

İngiliz Uykusu diyerek açık şekilde belirttiğim 100 yıl önce bu coğrafyaya İngilizler tarafından çizilmiş Filistini ve bayrağını milletimize yabancı algılatan Sykes Picot narkozunu kastetmeme rağmen bundan bir Cumhuriyet istismarı çıkarmak iğrenç bir çarpıtma ve istismardır. Bir hafta önce TBMM’den geçen Irak ve Suriye tezkeresinde aynı ifadeleri kullanarak Mustafa Kemal’in uğruna cephelerinde savaşıp Gazi olduğu toprakları ve insanlarını savunmak mı daha değerli, o coğrafyaları ve insanlarını bizden koparan Sykes Picot’u savunmak mı diye sordum. Filistin’i ve bayrağını yabancı saymak Mustafa Kemal’in Filistin cephesinde İngilizlere ve emperyalistlere karşı verdiği mücadelenin inkarıdır. Filistin’de bulunan atalarımızın 6 şehitliğinin inkarıdır. Çanakkale’de yatan Gazze ve Kudüslü şehitlerin inkarıdır. 100. Yılına eriştiğimiz Cumhuriyetimiz hepimizin ortak ve kutsal değeridir. Onu sığ tarih ve coğrafya bilgilerinizin kurbanı ve ideolojik saplantılarınızın tutsağı haline asla getiremeyeceksiniz. Şehit dedem gibi Kafkasya’dan Balkanlar ve Ortadoğudan binlerce isimsiz şehit kanları ve canları ile kurulmuş Cumhuriyetimizi 100 yıl önce aldığınız ve hala uyanamadığınız Sykes Picot narkozuna, köle ruhunuza ve hastalıklı ideolojik saplantılarınıza teslim ve kurban etmeyeceğiz.”