Zülal Kalkandelen: Merdan Yanardağ İliç’te önemli bir belgeyi ortaya çıkardı

Yayın tarihi: 18 Şubat 2024 Pazar 1:40 pm - Güncelleme: 18 Şubat 2024 Pazar 1:40 pm

Cumhuriyet yazarı Zülal Kalkandelen, TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ’ın ortaya çıkardığı sözleşmeyi köşesine taşıdı.

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, facianın yaşandığı altın madenine gitti. Yanardağ TELE1 ekranlarında, 2016’da köylüler ile maden şirketi arasında protokol imzalandığını, dönemin parasıyla köylülere 130 bin TL verildiğini anlattı.

Yanardağ İliç’te: 130 bin TL dağıtarak köylülerin canlarını ve kanlarını almışlar

Cumhuriyet gazetesi yazarı Zülal Kalkandelen, konuyu bugünkü yazısına taşıdı. Kalkandelen’in yazısında şu ifadeler yer aldı:

“Ben bu satırları yazarken dokuz işçi hâlâ toprak altındaydı. Erzincan İliç’teki Çöpler Altın Madeni’nde istiflenen 10 milyon metreküp siyanürlü toprağın altında… Şimdi yüzlerce personel, kayıp işçileri arıyor.

Olay günü madende çatlakların olduğu yönündeki ihbarlar üzerine bölgenin boşaltıldığı ve dokuz işçinin kontrol çalışmaları yapmak üzere orada bulunduğu söylense de o sırada bölgede çalışan kamyonların olduğu, ancak geri geri sürerek kaçmaya çalıştıkları video kayıtlarında görülüyor.

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, bölgeye giderek önemli bir belgeyi ortaya çıkardı. Anagold maden şirketi, işçilerin konuşmalarını önlemek için köylülerle 2016’nın parasıyla 130 bin TL karşılığı sözleşme imzalamış ve şirket aleyhine konuştuklarında o parayı fazlasıyla geri alacakları yönünde sözleşmeye bağlayıcı maddeler koyarak halkı esir almış.”

YAZININ TAMAMI İÇİN

Kaynak: TELE1