Zühtü Arslan’ın görev süresi doluyor! İşte AYM Başkanlığı için konuşulan isimler

Yayın tarihi: 20 Şubat 2024 Salı 11:19 am - Güncelleme: 20 Şubat 2024 Salı 11:21 am

AYM Başkanı Zühtü Arslan‘ın görev süresi 20 Nisan’da sona eriyor. Peki başkanlık kulislerde hangi isimler konuşuluyor?

Hak ihlali kararlarıyla özellikle iktidar ortağı MHP’nin hedefinde olan Anayasa Mahkemesi’nin Başkanı Zühtü Arslan’ın görev süresi 20 Nisan’da sona eriyor.

Arslan, 17 Nisan 2012’de AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından AYM üyeliğine seçilmişti. İlk kez 10 Şubat 2015’te Anayasa Mahkemesi başkanlığına seçilen Arslan, 2019 ve 2023 yılında gerçekleşen seçimler sonucunda da bir kez daha yüksek mahkemenin başkanı oldu. Anayasa Mahkemesi üyeliğinde görev süresi 12 yıl olduğu için 20 Nisan’da Zühtü Arslan’ın süresi dolacak. Sürenin dolmasına yaklaşık 2 ay kala yeni başkan için seçim süreci ise bugün başlayacak.

15 ÜYEDEN 8 ÜYENİN OYUNU ALAN BAŞKAN OLACAK

Seçim işlerini Arslan yönetecek. Seçimin yapılacağı yer, gün ve saat en az 7 gün önceden yazılı olarak mahkeme üyelerine bildirilecek. Zühtü Arslan, görev süresinin dolması nedeniyle aday olamayacak ancak oy kullanabilecek. Genel Kurulda yapılacak seçimde 15 üyeden en az 8’inin oyunu alarak salt çoğunluğu sağlayan isim 4 yıllığına Anayasa Mahkemesi Başkanlığı görevini üstlenecek. Hiçbir üyenin yeterli çoğunluğu sağlayamaması halinde ise yeniden seçim yapılacak ve bir aday salt çoğunluğu yakalayana kadar seçim devam edecek.

KONUŞULAN İSİMLER

Bu arada AYM Başkanlığı için konuşulan isimler de belli oldu.

T24 yazarı Gökçer Tahincioğlu’nun aktardığına göre kulislerde, son seçimde ismi AYM Başkanlığı için geçen ancak sürpriz biçimde Arslan karşısında seçimi kaybeden eski İstanbul Başsavcısı İrfan Fidan’ın yeni başkan olabileceği konuşuluyor.

İrfan Fidan 'eşine şiddet uyguladı' iddialarına yanıt verdi - Tele1

İRFAN FİDAN

Buna karşılık Kadir Özkaya, Hasan Tahsin Gökcan ve Selahaddin Menteş isimleri de gündemde.

AYM başkanlık seçiminde Kadir Özkaya adaylıktan çekildi - YENİ ASYA

KADİR ÖZKAYA

AYM Başkanı Arslan, Erdoğan’a baka baka söyledi: Kararlara uyulması Anayasal zorunluluk

Kaynak: TELE1