Zorlu PSM’de ‘Çıplak Arama’ iddiası yargıya taşındı

Yayın tarihi: 29 Ocak 2020 Çarşamba 11:56 am - Güncelleme: 29 Ocak 2020 Çarşamba 11:56 am

Polislerin gençlere çıplak arama yaptığı iddia edildi ve İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’na başvuru yapıldı.

Zorlu PSM’de Hidden Empire konserinde polislerin kendisine çıplak arama yaptığını iddia eden gençler, Zorlu PSM’de kamera görüntülerinin bulunduğunu ve bu görüntülerin yargıyla paylaşılması gerektiğini belirtti.

Gençler konser gecesinde yaşadıklarını şöyle anlattı:

“Aralık 2019’da Zorlu PSM’de Hidden Empire konserindeydim. Etkinliğin yapıldığı alanın kapısında duruyordum. Biri geldi ensemden tuttu ‘Seninle biraz konuşacağım, polisim’ dedi. Kimliğini göstermesini istedim. Gösterdi.”

“Beni o alandan dışarı çıkardı ve acil çıkış kapısının oradaki merdivenlerden aşağı indirdi. Amir geldi, ’’cepleri boşaltın’ dedi. Sonra başka birini de getirdiler. Üzerimizi aradılar. Bir şey çıkmadı.

“Sonra çok sert bir şekilde üzerimizi tamamen çıkarmamızı istediler. Ben de ‘Yasal mı bu yaptığınız?’ diye sordum. Burada ‘Yasa da hukuk da biziz’ diye yanıt verdiler.

“İkimizin de iç çamaşırını çıkarmamız istediler. Eğildik baktılar. Sonra bize ‘gidin’ dediler. Biz çıkarken oraya beş kişiyi daha getirdiler. İçlerinden biri kadındı. Orada kadın polis yoktu.

“Çok korktum. Sadece konser izlemeye gitmiştim ve potansiyel bir suçluymuş gibi davrandılar.”

KADIN ŞİKAYETÇİ ANLATIYOR

Bianet’ten Evrim Kepenek’in haberine göre, Ocak 2020’de bir konser için gittiği Zorlu PSM’de kendisine polislerin çıplak arama dayattığını anlatan K.Ü. ise yaşadıklarını şöyle anlattı:

“Konser sırasında sigara içmek için dışarı çıktım. Bir adam bana bakıyordu. Dikkatimi çekti bakışları ama çok önemsemedim. Bir anda ana dönüp, ‘Sigara mı içiyorsun?’ dedi. Elime saldırdı ve sigarayı almaya çalıştı. Ben de refleks olarak elimi kapadım. Kenetlendik. Bana ‘elini aç’ diyor. Ben de açmadım. Bana ‘Polisim’ dedi. Kimliğini göster dedim. Göstermedi. Biz böyle debelleşirken bir anda elinden kurtuldum. En azından tekrar içeri gireyim arkadaşıma durumu anlatayım dedim.

“Konser alanına girerken kolunuzu uzatıyorsunuz ve damga vuruyorlar. Bunun için kolumu uzattığımda başka bir adam geldi ve yüksek sesle ‘Seninle biraz konuşalım’ dedi. Beni acil çıkışın oradan bir yere götürdüler. Konser alanın dışına acil çıkış kapısının oraya üst kurmuşlar resmen. Merdiven altı karakol gibi. Bir sürü sivil polis başıma toplandı. Ben yine kimlik göstermelerini istedim. Beni takip eden ve elimden sigarayı almaya çalışan değil başka bir polis kimliğini gösterdi. Bana sürekli bağırıyorlardı. Üstümü aradılar. ‘Üst kata çıkın’ dediler.

JELİBONLAR İÇİN ‘BUNLAR NE’ DEDİ

“Orada bir özel güvenlik görevlisi kadın vardı. Belli o da çok korkmuştu. Bize çıplak arama yapacağını üstümüzü çıkartmamız gerektiğini söyledi. Ben o an sadece üstümü çıkardım. Sürekli bağırıyordum ne oluyor diye soruyordum. Sonra birinin geldiğini duyup aramayı kestiler. Bana ‘gidebilirsin’ dediler. Cebimden jelibon çıkmıştı. Biri ‘bu ne?’ diye sordu Ben de ‘jelibon isterseniz tahlile götürün’ diye bağırdım.

‘TRAVMA OLDU EĞLENCE MEKANLARINA GİTMİYORUM’

“Zorlu’nun böyle bir şey yapmasına aklım almıyor. Onların haberi olmadan böyle bir şey olamaz. Travmatik oldum sokağa çıkamıyorum. Ben bu ülkeden gitmek istiyorum bu olanlardan. Sonra kendime gelemedim. Travma oldu bende, eğlenmeye bile gitmiyorum.”

‘ÇIPLAK ARAMAYA MARUZ KALANLAR BİZE ULAŞSIN’

Gençlerden biri yaşadıklarını avukatı aracılığı ile İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’na bildirdi. Genç, kendisi gibi başka gençlerin de benzer çıplak aramaya uğradığı duyumları aldıklarını belirterek, onlara da bir araya gelme çağrısı yaptı. Ayrıca, araştırmaları sonucu, Zorlu PSM’de kamera görüntülerinin ve o gece görev yapan polislerin kimlik bilgilerinin olduğunu öğrendiğini söyleyen genç, Zorlu PSM’e de bu bilgileri yargıyla paylaşmaları yönünde çağrı yaptı.

ZORLU PSM: AÇIKLAMAMIZ YOK

Bianet’in ulaştığı Zorlu PSM’in halklar ilişkiler şirketinden bir görevli “Polisin rutin uygulaması. Bizim bir açıklamamız yok” dedi.