Teknoloji

Zor anlarda hayatta kalabilmek için bacağını kesen robot üretildi

ABD'nin Yale Üniversitesi'nden bilim insanları doğadan ilham alarak kendisini kurtarmak için kolu ve bacağı gibi uzuvlarını kesebilen yumuşak bir robot geliştirdi.

Robot teknolojisinde yaşanan hızlı gelişmeler, bilim insanlarını sık sık hayvanların becerilerinden esinlenmeye yönlendiriyor. Özellikle yumuşak robotlar, esneklik gerektiren görevleri yerine getirme konusunda metal ve plastikten yapılmış katı muadillerine göre büyük avantajlar sunuyor.

Yale Üniversitesi’ne bağlı Faboratory laboratuvarında çalışan araştırmacılar, sıkıştıkları durumlarda kendi uzuvlarını kesebilen bir robot tasarladı. Bu icat, tehlike anında kuyruğunu geride bırakan kertenkelelerden esinlenilerek geliştirildi. Advanced Materials dergisinde yayımlanan çalışmada, robotun kopan uzvu daha sonra geri takılabiliyor.

Homeomorfik termoplastik köpük (BTF) denen yeni bir malzeme ve yapışkan bir polimerle üretilen eklemler, elektrik akımı verilerek eritilip ayrılabiliyor ve daha sonra tekrar birleştirilebiliyor.

KURTARMA ÇALIŞMALARINDA KULLANILABİLİR

Çalışmaya liderlik eden Bilige Yang, robotun zorlu koşullarda yoluna devam edebileceğini ve farklı biçimlere girebileceğini belirtiyor. Yang, “Talep üzerine robotun işlevselliğini düzenleyebiliyoruz” diyor.

Yang, uzvunu geride bırakabilen bir robotun arama kurtarma çalışmalarında ve tehlikeli arazilere sahip gezegenlerde işe yarayacağını düşünüyor.