Ziraat Bankası’ndan Almanya iddiasına ilişkin açıklama

Yayın tarihi: 1 Eylül 2021 Çarşamba 4:50 pm - Güncelleme: 1 Eylül 2021 Çarşamba 4:53 pm

Ziraat Bankası, Ziraat Bank International AG ile ilgili olarak Alman Denetim Otoritesi BaFin’in internet sitesinde yayımlanan haberle ilgili açıklama yaptı.

Ziraat Bankası, 26 Ağustos 2021 tarihinde, Alman Denetim Otoritesi BaFin’in internet sitesinde Ziraat Bank International AG ile ilgili olarak yayımlanan haberle ilgili açıklama yaptı.

“Ziraat Bankası Almanya’da ne işler çeviriyor?”

Bankadan yapılan açıklamada şöyle denildi:

26 Ağustos 2021 tarihinde Alman Denetim Otoritesi BaFin’in internet sitesinde yayımlanan ve adı açıklanmayan başka bir banka ile ilgili önceki tarihlerde kesinleşmiş çeşitli yaptırımların, Ziraat Bank International AG ile ilişkilendirilerek bazı yayın organlarınca haberler yapıldığı görülmektedir.

Haberlerde geçen “usulsüz krediler kullandırıldığı, Türkiye’ye kaynağı belirsiz şekilde para aktarımı yapıldığı, mevduat toplamada kara para şüpheleri, varlık barışı kapsamında denetimsiz, sorgusuz paralar gönderildiği ve bunların ağır cezalara yol açtığı, ağır cezaların banka kapatmaya eşdeğer olduğu” gibi mesnetsiz iddialar gerçeği yansıtmamaktadır.

Bankacılık sektöründe rutin olarak yapılan denetime ilişkin süreç, Ziraat Bank International AG iştirakimizde de devam etmekte olup, iddia edilenin aksine kesinleşen bir yaptırım kararı bulunmamaktadır. Denetim süreci sırasında alınan geribildirimler çerçevesinde altyapıya yönelik geliştirme ve iyileştirme çalışmaları ise sürdürülmektedir.

Söz konusu yanıltıcı haberlere ilişkin kamuoyunun doğru bilgilendirilmesini teminen bu açıklamanın yapılması ihtiyacı doğmuştur. Konu hakkında Bankamızın hukuki hakları saklıdır.

NE OLMUŞTU?

Ziraat International’e Alman bankacılık tarihinde eşi benzeri görülmemiş yasaklarla, kısıtlamalar getirildiği ve ağır para cezaları kesildiği iddiaları ortaya atılmıştı. “Bankanın kapatılmasına eşdeğer” cezalar verildiği iddialarının yer aldığı haberde, söz konusu cezalara 2017’den beri verilen kredilerin ve son yıllarda Türkiye’ye kaynağı belirsiz şekilde yapılan para transferinin neden olduğu ileri sürülmüştü.

Bankalarla ilgili kararlarını anonim yayınlayan BaFin DW Türkçe’nin sorusu üzerine gizlilik ilkesi nedeniyle konuyla ilgili açıklama yapmayacağını duyurdu.

Reuters haber ajansı, 29 Temmuz’da yayınladığı bir haberde, BaFin’in Ziraat International’i mercek altına aldığı iddia edilmişti. Adını vermek istemeyen kaynaklara dayandırılan haberde, BaFin’in incelemesine bazı kredilerin ve bilançoların neden olduğu bilgisine yer verilmişti. İlaveten BaFın’in, atanan yeni bir genel müdürü de görev için yetersiz gördüğü iddiasıyla reddettiği haber verilmişti.