Ziraat Bankası Demirören’den borcuna karşı Milli Piyango’yu istedi iddiası

Yayın tarihi: 26 Kasım 2021 Cuma 2:47 pm - Güncelleme: 26 Kasım 2021 Cuma 2:47 pm

Ziraat Bankası’nın, Demirören’den 750 milyon dolar karşılığında Milli Piyango ve  gayrimenkullerini istediği iddia edildi. Demirören’in Milliyet’i de kapatacağı iddialar arasında.

Gazeteci Canan Kaya, Medyakoridoru sitesinde Ziraat Bankası’ndan aldığı kredi borcunu ödeyemeyen Demirören ile ilgili önemli bir iddia ortaya attı. Kaya,  “Grubun içinden çok sağlam bir kaynaktan edindiğim bilgiye göre; “kayyum”, ödenmeyen borçların tahsili için Demirören’e “Ya Milli Piyango’yu ya da gayrimenkullerini sat” dedi.” iddiasını öne sürdü. Kaya’nın bir başka iddası ise Milliyet ve DHA ile ilgili. Kaya’nın iddiasına göre Milliyet’in kapatıldığı bugün çalışanlara tebliğ edilecek. DH’nn bazı büroları ise Ege’de birleşecek.

Canan Kaya’nın yazısı şöyle:

“Demirören Medya Grubu, şu anda fiili olarak olmasa da gayri resmi olarak “kayyumla” yönetiliyor. Ziraat Bankası’na bağlı olan bir ekip, borçların ödenebilir hale gelmesi için sürekli olarak grubun hesaplarını inceliyor. Yani Demirören’in muhasebesinin neredeyse tüm kontrolü bu kayyumların elinde. Grubun içinden çok sağlam bir kaynaktan edindiğim bilgiye göre; “kayyum”, ödenmeyen borçların tahsili için Demirören’e “Ya Milli Piyango’yu ya da gayrimenkullerini sat” dedi. Bu gayrimenkullerden biri de eski Vatan gazetesi binası. Çünkü Ziraat Bankası, uluslararası bankacılık kurallarına göre işlem yaptığı ve bu sisteme kayıtlı olduğu için, batık kredilerin bu yılın sonunda artık açıklanması gerekecek. Ziraat’in, daha önce 3 defa ötelediği bu durumu artık uzatma şansı da kalmadı. Yani bilanço açıklandığında, daha önce göremediğimiz Demirören’in batık kredisini bu kez görme imkanımız olacaktı. Hâl böyle olunca, geri ödenmeyen bu krediyle ilgili hesaplarda bir hareketliliğin görünmesi gerekiyordu. İşte kayyumlar, bankanın içinde bulunduğu bu çıkmazı bir nebze de olsa düzeltebilmek için Demirören’in hem Milli Piyango’yu hem de gayrimenkullerini satmasını istedi. Bu varlıkların satılması durumunda ise Demirören’e kredi borcuna karşılık olarak 50 ila 70 milyon dolar arasında bir ödeme yaptıracaklar. Bu yöntemle, bilanço açıklanmadan önce hesaplarda hareketlilik olmasını sağlayacaklar.  Finansal verilerin paylaşılacağı tarih ise 4 Aralık 2021. Bu arada Demirören Medya Grubu’yla ilgili tek önemli gelişme bu değil. Tasfiye ve kapatma haberleri de gündemde.”

MİLLİYET KAPANIYOR İDDİASI

“Yine kaynaklarımdan edindiğim bilgiye göre; Demirören Medya Grubu, bir süre önce sayfa sayısını azalttığı Milliyet gazetesini de kapatıyor. Gazetenin sadece internet ortamında yayına devam edeceği söyleniyor. Bu gelişmeyle birlikte çok sayıda gazetecinin de işsiz kalacağı konuşuluyor. Milliyet’in kapatılma kararı da bugün çalışanlara tebliğ edilecek.”

“DHA BÜROLARI DA KAPATILACAK”

“Tasfiye kararı sadece basılı tarafta değil, ne yazık ki ajansla ilgili de alındı. Demirören Haber Ajansı’nın bazı bürolarının kapatılacağı ve çok sayıda çalışanın işten çıkarılacağı belirtiliyor. Özellikle Ege ofisine bağlı olan çok sayıda büronun tek bir merkezde toplanacağı ifade ediliyor. Yazının başında da belirttiğim gibi, Demirören Medya Grubu adım adım yolun sonuna doğru yürüyor. Ancak Doğan Medya Grubunu satın aldığı günden bu yana, çok sayıda basın emekçisinin ahını alarak…”