Ziraat Bank Almanya’ya ‘kara para teftişi’ için kayyum atandı

Yayın tarihi: 20 Nisan 2022 Çarşamba 10:48 am - Güncelleme: 20 Nisan 2022 Çarşamba 1:24 pm

Almanya Bankacılık Denetleme Kurumu, kara parayla mücadele kanununun ihlal edilmemesi için Ziraat Bank International AG’ye temsilci atadı.

DW Türkçe’nin haberine göre, Almanya Bankacılık Denetleme Kurumu (BaFin), kara parayla mücadeleyi amaçlayan Alman kanununun ihlal edilmemesi için Ziraat Bankası’nın yurt dışı iştiraki Ziraat Bank International AG’ye bir temsilci atadı.

BaFin, Alman Kara Para Aklama İle Mücadele Kanunu’na riayet edilmesinin sağlanması için Ziraat Bankası International AG’ye verdiği emre banka tarafından uyulmaması üzerine böyle bir karar aldığını duyurdu.

BaFin, Temmuz 2021’de Ziraat Bankası International AG’nin bazı kredi işlemleri ve bankanın bilançosuyla ilgili endişeleri nedeniyle Frankfurt merkezli bu kurumla görüşmeler gerçekleştirdiğini duyurmuştu.

ZİRAAT BANKASI’NDAN AÇIKLAMA

Ziraat Bankası konuyla ilgili bir açıklama yaptı. 2018 yılında gerçekleştirilen denetim sonuçlarının gözden geçirilmesi maksadı ile yeni bir denetim gerçekleştirildiği ileri sürülen açıklamada şöyle denildi:

“Haziran ayında tamamlanan denetimde, sistem altyapısı ve bankacılık iş süreçlerine ilişkin birtakım eksikliklerin devam ettiği, yazılım programında da geliştirme ihtiyacı bulunduğu, tespit edilmiştir. Denetim neticesinde tespit edilen bulguların, öngörülen bulgu düzeltme takvimi içerisinde giderilmesi konusunda BaFin ile mutabık kalınmıştır. Kurum, denetimlerde tespit edilen bulguların mutabık kalınan takvim içerisinde giderilmesi sürecini gözlemek ve raporlamakla görevli olarak bağımsız bir denetim firmasını görevlendirmiştir.”

Almanya’da 2001’den beri faaliyet gösteren Ziraat Bankası International AG’nin Berlin, Duisburg, Hamburg, Hannover, Köln ve Münih’te de şubeleri var. Banka, 2019 yılında 18,8 milyon euro, 2020’de 14,3 milyon euro kâr açıkladı. Bankanın 2020 sonundaki toplam bilançosuysa 1,65 milyar euroydu.

Demirören’in arazileri elinde patlayan Ziraat Bankası’nın İBB’ye açtığı davada bilirkişi raporu yayınlandı