Zeytinlik katliamına Danıştay ‘dur’ dedi

Yayın tarihi: 30 Nisan 2022 Cumartesi 10:00 am - Güncelleme: 30 Nisan 2022 Cumartesi 10:01 am

Danıştay, zeytinliklerin enerji ve maden şirketlerinin talanına açılmasına izin veren yönetmeliğin yürütmesini durdurdu.

Çiftçiler Sendikası tarafından açılan davada, Danıştay 8. Dairesi yürütmeyi durdurma kararı verdi. Enerji Bakanlığı tarafından yayınlanan ve 18 Mart 2022 tarihinde yürürlüğe giren yönetmelik değişikliği tepki çekmişti.

Danıştay, “Telafisi mümkün olmayan zararlar doğacağı” gerekçesiyle yürütmeyi durdurma kararı aldı. Danıştay 8. Dairesi kararında, zeytinlik alanlarla ilgili düzenlemelerin yönetmelik değil kanunla düzenlenmesi gerektiğine işaret ederek, “Sökülen, taşınan ya da madencilik faaliyeti yürütülmesine imkan tanındığında, tahrip olan alanların eski haline getirilmesi mümkün olmadığından yönetmeliğin uygulanmasının, telafisi imkansız zararlar doğuracağı açıktır” denildi.

DANIŞTAYDAN İZİN YOK

Çiftçiler Sendikası, Danıştay’ın kararından sonra şu açıklamayı yaptı: “AKP, zeytinciliğimize darbe vurarak, sanayicinin, maden şirketlerinin ve enerji şirketlerinin önünü açma isteğini gizlememiştir. Önce yasayı değiştirmek istemiş, tepkiler karşısında geri çekilmiştir. Şimdi de Danıştay, hukuksuz işleme izin vermemiştir. Şirketler zeytinimize, toprağımıza, suyumuza, otlak, mera ve tohumumuza dokunmasın.”

Danıştay’ın zeytinlik kararının gerekçesi ortaya çıktı!