Rusya Mariupol’u ele geçirdiğini duyurdu

Yayın tarihi: 21 Nisan 2022 Perşembe 9:02 am - Güncelleme: 21 Nisan 2022 Perşembe 10:48 am

Rusya’nın Ukrayna operasyonunda 57. güne girilirken, Rusya Savunma Bakanı, Putin’e Mariupol’un alındığını iletti.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik 24 Şubat’ta başlattığı askeri operasyonda 57. güne girildi. İki ülke arasındaki çatışmalar devam ederken Rusya, Ukrayna’daki 12 askeri unsura yüksek hassasiyetli füzelerle saldırı düzenlendiğini açıkladı. Gün içinde uçaklarla 73 askeri unsurun vurulduğunu aktaran Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, bunların arasında 2 füze ve silah deposunun bulunduğunu bildirdi.

Taraflar arasında müzakere çıkmazı devam ederken Ukrayna tarafının Rusya ile müzakereleri uzatmaya çalıştığını söyleyen, Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, “Kiev yönetimi, teyit ettiği müzakere arzusuna bağlıysa, anlaşmalar için gerçekçi seçenekler aramaya başlamalıdır” dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski ise Mariupol’de ablukada bulunan Ukraynalı sivil ve askerleri, Rus ordusunun geride bıraktığı ölü ve yaralılarla değişmeğe hazır olduklarını söyledi.

Savaşta 56. gün | BM: Ukrayna’da 12 milyondan fazla kişi yerinden edildi

CANLI ANLATIM

10:37 | RUSYA SAVUNMA BAKANLIĞI MARİUPOL’UN ALINDIĞINI DUYURDU

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Mariupol’un kontrol altına alındığını duyurdu. Interfax’ın haberine göre Şoygu, Devlet Başkanı Vladimir Putin’i konuyla ilgili olarak bilgilendirdi. Şoygu, açıklamasında, “Rusya Federasyonu silahlı kuvvetleri ve Donetsk Halk Cumhuriyeti Milisleri Mariupol’u özgürleştirdi, Ukrayna güçlerinden yaklaşık 2 bin kişi Azovstal’a sığındı’’ ifadelerine yer verdi.

08:54 | RUSYA’DAN BALİSTİK FÜZE DENEMESİ

Rusya, nükleer cephaneliğine yeni eklediği Sarmat kıtalararası balistik füzesini denediğini açıkladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bunun Rusya düşmanlarına ”üzerine kafa yoracak bir şey verdiğini” söyledi.

Reuters’ın aktardığına göre ordu yetkililerinin Putin’e kuzeydoğudaki Plesetsk’ten fırlatılan füzenin ülkenin en doğusundaki Kamçatka’yı vurduğunu bildirdiği anlar devlet televizyonunda yayınlandı.

Putin, ”Yeni kompleks en yüksek seviyede taktik ve teknik özelliklere sahip ve tüm modern füze savunma sistemlerini aşabilir” dedi. Rus lider, ”Gerçekten özel olan bu silah, Rusya’yı dış tehditlere karşı koruyacak; agresif söylemler içinde kendini kaybedip ülkemizi tehdit edenlere üzerine kafa yoracak bir şey verecektir” dedi.

ABD, Rusya’nın füze denemesinden önce kendilerini bilgilendirdiğini ve testin rutin olduğunu; ABD’ye tehdit oluşturmadığını düşündüklerini aktardı.

Rusya’dan Ukrayna’ya yeni operasyon sinyali

08:50 | ZELENSKİ’DEN ESİR TAKASI ÖNERİSİ

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Kiev’i ziyaret eden Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Konuşmasında Batının Rusya’ya uyguladığı yaptırımlardan bahseden Zelenskiy, altıncı paketin petrol ve gaz ithalatı da dahil olmak üzere tam bir enerji ambargosunu içermesini arzu ettiklerini, petrol ambargosu olmadan paketin güçlü olmayacağını söyledi.

Rusya’nın, “müzakere süreci kapsamında Ukrayna’ya taslak bir belge ilettik” şeklindeki açıklamasını “Bu konuda hiçbir şey duymadım. Bize bir şey vermediklerine eminim” diyerek yalanlayan Zelenskiy, büyük kısmında kontrolü kaybettikleri Mariupol’e ilişkin şunları söyledi: “Mariupol’da durum kötüye gidiyor. Maalesef orada olumlu bir sonuç alamıyoruz. Şehrin ablukasını henüz kaldıramadık. Bunun iki yolu var. Birincisi bize ağır silah yardımlarının sağlanmasıdır. İkincisi ise diplomatik yol. Fakat Rusya henüz bunu kabul etmiyor.”

Ukrayna lideri, Mariupol’de hala Ukrayna askerlerinin direniş gösterdiğini hatırlatarak hem askerlerin hem de sivillerin ablukadan çıkarılması için “Rus ordusu ölülerini ve yaralılarını bırakıp gitti. (Bunlarla) hem askerlerimizi hem de sivillerimizi değişmeye hazırız” dedi.

Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel Kiev’i ziyaret etti

Savaşta 54. gün | Zelenski: Biden Ukrayna’ya gelecek