Zelenski Beyaz Saray’da! 374 milyon dolar taahhüt

Yayın tarihi: 22 Aralık 2022 Perşembe 3:04 pm - Güncelleme: 22 Aralık 2022 Perşembe 3:05 pm

Volodimir Zelenski, ülkesindeki savaşın 300. gününde ilk yurt dışı ziyaretini ABD’ye gerçekleştirdi. Zelesnki, Beyaz Saray’a savaşın başından beri giydiği Ukrayna armalı haki renkteki kıyafetle geldi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, ABD’ye gitti. Beyaz Saray’da görüşen  ABD Başkanı Joe Biden ve Zelenski ikilisi, görüşmeden önce kısa bir basın toplantısı düzenledi.

FIFA’dan Zelenskiy’e ret!

ABD Başkanı Biden, Rusya Devlet Başkanı Putin’in “kışı bir silah olarak kullandığını” söylerken, “Putin tarafından yürütülen acımasız ve vahşi bir savaşa karşı savunmada sizlerin yanında olmak bir onurdur. İnanması güç ama savaşın üzerinden 300 gün geçti. Putin, Ukraynalıların bir ulus olarak var olma haklarına ve masum Ukrayna halkına yönelik saldırıları hiçbir sebep olmaksızın acımazsızca sürdürdü” dedi. Biden ayrıca, ABD’nin Avrupalı müttefiklerle birlikte Ukrayna’nın yanında yer almaya devam edeceğinin garantisini verdi.

ABD’ye teşekkür ederek sözlerine başlayan Zelenski, ise “Sizin liderliğiniz burada çok önemli. Bizim halkımızın sizin halkınıza da teşekkürlerini iletmek istiyorum. Bizim için desteğiniz gerçekten çok kıymetli. Burada olmak benim için çok büyük bir onur” dedi.

“UKRAYNA ASLA YALNIZ DEĞİL”

İki lider görüşmelerinin ardından da ortak basın toplantısı düzenledi. Biden, ABD’nin Ukrayna’ya insani yardım için 374 milyon dolardan fazla taahhütte bulunduğunu söyledi.

ABD Başkanı Biden, “Amerika ve tüm dünya için yeni yıl yaklaşırken tüm dünyanın Ukrayna ile birlik olması lazım. Saldırıların başlamasının 300. gününde Ukrayna halkı kararlılıkla saldırılara karşı duruyor. Ukrayna asla yalnız değil. Tüm Amerikalılar, tüm imkanlarla Ukrayna’yı destekliyor” dedi.

45 MİLYAR DOLARLIK EK YARDIM

“Putin’in savaşı durdurma niyeti yok. 1.85 milyar dolarlık yardım paketi önümüzdeki günlerde Ukrayna’ya verilecek. Bu yardım; füze sistemleri, tank ve diğer askeri ihtiyaçları kapsıyor” açıklamasını yapan Joe Biden, “Ukrayna’ya 45 milyar dolarlık ek yardımın Kongre’de imzalanmasını bekliyorum” ifadelerini kullandı.

Biden, basın toplantısının sonunda “Sayın Zelenski endişelenmeyiniz, Ukrayna’nın yanındayız” dedi.

“RUSYA TERÖRİST BİR ÜLKEDİR”

Zelenski ise Biden ve ABD halkına teşekkür ederek, “Bu kış hayatta kalmak zorundayız ve Rusya’nın enerji altyapısına karşı ayakta kalmalıyız” şeklinde konuştu.

Biden’ın 45 milyar dolarlık ek yardım ile ilgili açıklamasına Zelenski, “45 milyarlık yardım için teşekkürler, umarım bu büyük destek Kongre tarafından kabul edilir, bu kışı atlatmalıyız” karşılığını verdi.