Motorin ve benzin zammı ertelendi

Yayın tarihi: 20 Haziran 2024 Perşembe 1:34 pm - Güncelleme: 20 Haziran 2024 Perşembe 2:15 pm

Benzin ve motorinde bu gece yarısından itibaren yapılması beklenen zam ertelendi. Akaryakıt fiyatlarına temmuzda da ÖTV zammı bekleniyor.

Benzin ve motorine 21 Haziran Cuma gününden itibaren geçerli olmak üzere benzine 1 lira 64 kuruş, motorine ise 1 lira 63 kuruş zam yapılması bekleniyordu. NTV’de yer alan habere göre bugün yapılması beklenen zamlar ileri bir tarihe ertelendi.

Güncel akaryakıt fiyatlarına göre; İstanbul’da Avrupa Yakası’nda motorinin litre fiyatı 40,67 liradan, benzinin litresi ise 40,3 liradan satılıyor.

Benzin ve motorine dev zam geliyor

TEMMUZDA ÖTV ZAMMI GELİYOR

Öte yandan son yıllarda kur ve vergi artışlarıyla hızla artan akaryakıt fiyatlarına Temmuz ayı başında zam gelecek. 16 Temmuz 2023’te Cumhurbaşkanı Kararı ile akaryakıtta maktu Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) tutarları 5’er TL artırılmış ve bu tutarların 6 ayda bir üretici fiyat endeksi (ÜFE) artışı oranında zamlanması düzenlenmişti.

AKARYAKIT FİYATLARI NASIL HESAPLANIYOR

Akaryakıt fiyatları, Türkiye’nin de dahil olduğu Akdeniz piyasasındaki işlenmiş ürün fiyatlarının ortalaması ile dolar kurundaki değişiklikler baz alınarak rafineriler tarafından hesaplanıyor.

Bu hesaplanma sonucunda dağıtım firmalarınca uygulanan fiyatlar, rekabet ve serbesti nedeniyle şirketler ve kentlere göre küçük değişiklikler gösterebiliyor.

Kaynak: TELE1