Zam yağmuru: “500 TL’lik asgari ücret zammı çalışanın eline geçmeden eridi”

Yayın tarihi: 6 Ocak 2021 Çarşamba 3:25 pm - Güncelleme: 6 Ocak 2021 Çarşamba 3:25 pm

Asgari ücrete yapılan yüzde 21 oranındaki artış, işçinin eline geçmeden eridi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba yaptığı açıklamada, TÜİK aralık ayı enflasyon verilerine göre kira artışı oranları ve artan gıda fiyatlarının 500 TL’lik zamdan eser bırakmadığını söyledi.

Kasım ve aralık ayları arasında bazı besin ve gıda maddelerinde yaşanan artışın 500 TL zammın asgari ücretlinin cebine girmeden mutfağında erimesine neden olduğunu anlatan Ağbaba, “500 TL asgari ücret zammı sadece bir ayda; yumurta karşısında 71 adet, salatalık karşısında 26 kg, pirinç karşısında 2 kg, kuru soğan karşısında 8 kg, un ve biber karşısında ise 6 kg eridi” dedi.

“ZAM ASGARİ ÜCRETLİNİN BEBEĞİNİN BEZ VE MAMA PARASINI BİLE KARŞILAMIYOR”

Ağbaba, “Yine TÜİK aralık ayı enflasyon verilerine göre çocuk mamasındaki fiyat artışı son bir ayda yüzde 2.14 oranında olurken, çocuk bezinde ise yüzde 2.5 oranında artış yaşandı. Yeni doğan bir bebeğin günde ortalama 10 adet bez kullandığını varsaydığımızda asgari ücretlinin bebeği için günlük harcaması gereken bez tutarı 8 TL, aylık ise 240 TL’ye çıkmaktadır. Yine asgari ücretlinin bebeği için aylık ortalama mama parası ise en az 572 TL’yi bulabiliyor. Bu durumda bir asgari ücretlinin, yeni doğan bir bebeği için aylık yapması gereken bez ve mama masrafı en az 812 TL’yi bulabiliyor. Bu durumda asgari ücretliye yapılan 500 TL zam çocuğunun bez ve mama parasını karşılamıyor” ifadelerini kullandı.

TÜİK’in aralık enflasyon verilerine göre ev kiralarına yapılacak zam oranının da ocak ayında yüzde 12.28 olduğunu kaydeden Ağbaba, ortalama 1000 TL ev kirası ödeyen bir asgari ücretlinin ocak ayından itibaren en az 122 TL daha fazla ev kirası ödeyeceğini dile getirdi. Asgari ücrete gelen 500 TL zammın 4’te birinin kira zamlarına gideceğini belirten Ağbaba, elektriğe yapılan yüzde 6.2 oranında zammın da asgari ücretlinin fatura yükünü daha da arttırdığını söyledi.