Zam fırtınasından kurbanlıklar da nasibini aldı!

Yayın tarihi: 5 Temmuz 2021 Pazartesi 9:14 am - Güncelleme: 5 Temmuz 2021 Pazartesi 9:14 am

Türkiye’nin çeşitli illerinden yola çıkan kurbanlık büyükbaş hayvanlar İstanbul’a giriş yaptı. Geçen yıla göre fiyatlar artarken, büyükbaş kurbanların fiyatları 17-18 bin liradan başlıyor.

Anadolu’nun birçok ilinden kurbanlıkları taşıyan TIR’lar dün akşam saatlerinde İstanbul girişinde bulunan park alanında beklemeye başladı. Saatler 00.00’ı gösterdiğinde araçlar hareket ederek kurbanlıklar hayvan pazarlarındaki yerlerini almaya başladı.

“ZORLUK İÇERİSİNDEYİZ”

Bitlis’ten İstanbul’a gelen Ercan Selçuk, şunları söyledi:

– 30 saatten fazla yoldayız. Şu anda burada bekleme yapıyoruz. Hava serin. Hayvanlarımızda bir sıkıntı yok şu an. Tüm hayvanlarımız şap aşıları olsun, çiçek aşısı olsun veteriner hekimin gözetiminde yetiştirip buraya kadar getirdik.

– Bir sürü zorluklar içerisindeyiz. Hayvanları Avrupa Yakası’na getirmediğimiz zaman hem müşterilerimiz tanıdıklarımız zorluk çekiyor hem de çiftçi.

“17-18 BİN LİRADAN BAŞLIYOR”
– Çiftçinin durumunu görüyorsunuz anlatmaya gerek yok. Kadıköy Yeni Sahra’da duruyoruz, çadırlarımız kuruldu. 23-24 hayvanımız var. Fiyatları değişiyor. Tahminen 17-18 bin liradan başlıyor. 25-30 bin liraya kadar hayvanlar bulunuyor bizde.

– Fiyatlar geçen seneye göre biraz daha pahalı. Yem oranına göre maliyet oranına göre tabi ki hayvanın üzerine aktarmamız gerekiyor.

1 YILDA YÜZDE 30 ZAM
Kurban pazarları ve satıcılar hazırlıklarına henüz başlarken vatandaşların bir diğer alternatifleri de zincir marketler.

Uzun süredir kurban bayramları öncesi kurbanlık küçükbaş ve büyükbaş hayvan satışı hizmeti veren zincir marketlerde fiyatlar bu sene cep yakıyor.

Kurbanlık piyasasında son hazırlıklar sürerken zincir marketler de 2021 yılı kurban bayramı öncesinde fiyatlarını açıkladı.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği, geçtiğimiz yıl fiyatların 2019’a göre büyükbaşta yüzde 14.61, küçükbaşta ise yüzde 18.81 arttığını açıklamıştı. Bu yıl kurban pazarları henüz kurulumunu tamamlamadığı için pazarlardaki piyasanın durumunu saptamak için erken olsa da marketlerdeki fiyatlar, hayvancılıkta yükselen maliyetlerin et fiyatlarına yansıdığının habercisi.

Sözcü’de yer alan habere göre marketlerin geçmiş yıllarda açıkladığı fiyat bilgileri derlendiğinde, son bir yılda kurbanlık satış fiyatlarında kimi marketlerde yüzde 18 artış yaşanırken kimi marketlerde bu oran yüzde 30’a kadar yükseliyor.

KURBANLIKLAR İSTANBUL’A GELDİ

Türkiye’nin çeşitli illerinden TIR’lara yüklenerek İstanbul’a getirilen kurbanlıklar gece yarısı itibariyle İstanbul’a giriş yaptı. İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca ve ekiplerin denetiminde denetimleri yapılan kurbanlıklar önceden hazırlanan kurban pazarlarına yönlendirildi.

Saatler gece yarısını gösterdiğinde Kurban Bayramı için Anadolu’dan TIR’larla getirilen kurbanlıklar İstanbul’a giriş yaptı. İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca ve ekiplerin koordinasyonunda evraklar ve izin belgeleri incelenen kurbanlıklar, önceden belirlenen kurban pazar alanlarına yönlendirildi.