Z kuşağı çalışma hayatlarında neler istiyor?

Yayın tarihi: 23 Temmuz 2023 Pazar 8:00 am - Güncelleme: 22 Temmuz 2023 Cumartesi 11:42 am

Z kuşağı terimini her geçen gün daha da çok duymaya devam ediyoruz. Beklenti ve tercihler anlamında diğer kuşaklardan oldukça farklı bir profil çizen Z kuşağına ait bireyler içine doğdukları teknoloji paralelinde tüm hayat görüşlerini neredeyse teknolojiye göre oluşturuyorlar.

Z kuşağının beklentileri, yaş, kültürel ve coğrafi farklılıklar gibi birçok faktöre bağlı olarak değişse de bu konuda bazı konu başlıkları öne çıkıyor. Yapılan araştırmalara göre maaş odaklı bir kariyer planı yerine esnek çalışma saatlerine sahip, teknolojik olanakların en üst seviyede sunulduğu iş yerlerini tercih ediyor.

Teknoloji ve otomasyon

Dell Teknolojileri tarafından yapılan bir araştırma ise Z kuşağı üyelerinin yüzde 91’inin iş seçerken teknoloji odaklı düşündüğünü ortaya koyuyor. Araştırmaya göre kuşağın üyelerinin yüzde 80’i teknoloji ve otomasyonun daha sağlıklı bir çalışma ortamı yarattığına inanıyor.

Çalışanlar modern teknoloji ekipmanlarıyla birlikte anında sohbet edebilecekleri mesajlaşma uygulamalarını tercih ederken gündelik hayatta kullandıkları teknoloji tabanlı araç ve uygulamaları iş süreçlerinde de kullanmayı talep ediyorlar.

Z kuşağı

İlginizi çekebilir: Z kuşağı Google yerine TikTok kullanıyor

 

Günde 8 saatten fazla online

Hubspot tarafından yapılan araştırma, bu kuşağın üyelerinin yüzde 74’ünün boş zamanlarını online ortamda geçirdiğini gösteriyor. Günde 8 saatten fazla online olan ve katılımcıların yüzde 35’inin 2 saat ve üzerinde sosyal medya platformlarını kullandıklarını gösteren çeşitli araştırmalar, tüketicilerinin mobil cihazlardan alışveriş yapma olasılıklarının Y kuşağına göre 2 kat daha fazla olduğunu da ortaya koyuyor.

Hız, en önemli faktörler arasında

Hız da bu kuşağın üyelerinin en önem verdiği unsurlar arasında önde geliyor. Yapılan araştırmalar, Z kuşağı üyelerinin yüzde 62’sinin yüklenmesi çok yavaş olan bir uygulama veya web sitesini bir daha tercih etmediğini gösteriyor.

iPhone 15’in yeni sızıntısı Dynamic Island’ın standart olduğunu gösterdi