İsraf sergisi her geçen dakika büyüyor! 138 milyon 757 bin 501 lira

Yayın tarihi: 5 Eylül 2019 Perşembe 9:23 am - Güncelleme: 5 Eylül 2019 Perşembe 6:00 pm

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, AKP döneminde ihtiyaç fazlası kiralanan yüzlerce aracı, israfın kanıtı olarak Yenikapı Meydanı’nda toplayacaklarını belirtmişti. Dün gece yarısından itibaren yüzlerce araç Yenikapı’ya getirilirken, konuya ilişkin Belediye kaynaklarından resmi bir açıklama yapılmadı ama CHP İl Başkanı Kaftancıoğlu’nda sosyal medya üzerinden “Bu sadece ufacık bir başlangıç.” paylaşımında bulundu. CHP’li isimler sosyal medya paylaşımlarıyla israf sergisini doğruladı. İBB, AKP yönetimindeyken 2019 yılı için düzenlenen kiralık araç ihalesi sonucunda 2 bin 432 araç kiralamak üzere 138 milyon 757 bin 501 liralık sözleşme imzalanmıştı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun seçim öncesi söz verdiği AKP döneminde ihtiyaç fazlası kiralanan yüzlerce aracı, israfın kanıtı olarak Yenikapı Meydanı’nda toplama talimatına dair fotoğraflar sosyal medyada paylaşıldı.

Yerel seçim sürecinde İstanbul’da en çok tartışılan konu İBB’deki israf düzeni oldu. İsrafın en önemli kalemleri arasında da kiralık araçlar bulunuyordu. Ekrem İmamoğlu, seçim kampanyası sürecinde İBB’de 643 yöneticiye bin 717 makam aracı, İSKİ’de 124 yöneticiye 874 makam aracı, İETT’de 48 yöneticiye 150 makam aracı düştüğünü açıklayarak ihtiyaç dışı araçlarda tasarrufa gidildiğinde yılda 120 milyon TL tasarruf edilebileceğini vurgulamıştı. Daha sonra açıklanan İBB’nin 2018 yılı performans raporunda; 93’ü resmi, 1717’si kiralık olmak üzere toplam 1810 adet binek araç yer almıştı.

“O KİRA İLE ARACI SATIN ALIRSINIZ”

İmamoğlu, 23 Haziran’da yenilenen seçim sonrasında göreve gelince kiralık araçlarla ilgili çarpıcı açıklamalarına devam etmiş ve “Araçta mı tasarruf yapmamız gerekiyor yapacağız. Yarıya mı indirmemiz gerekiyor indireceğiz. Bazı tespitlerimiz var 13 ay ödediğiniz kira ile aslında o aracı satın alabiliyorsunuz” demişti.

İHALE AKP DÖNEMİNDE YAPILDI

Kiralık araç sayıları ve ödenen ücretler tartışılırken resmi veriler, 2019 yılı için İBB’nin kiralık araç sayısı ve kiralama bedelini net bir şekilde ortaya koydu. İBB Destek Hizmetleri Şube Müdürlüğü, AKP yönetimi görevdeyken 20 Aralık 2018 tarihinde 2019 yılı için 559 sürücü çalıştırmak ve 2 bin 432 araç kiralamak üzere ihaleye çıktı. İhale 138 milyon 757 bin 501 lira karşılığında Platform Turizm Taşımacılık Şirketi’ne verildi. İhalenin tek katılımcısı olan şirket ile 1 Ocak 2019-31 Aralık 2019 arasına kapsayan sözleşme imzalandı. Platform Turizm, Albayraklar Holding Başkan Yardımcısı Nuri Albayrak’ın damadı Adem Altunsoy’un şirketi. Şirket, 2018 yılında da İBB’nin 450 sürücü çalıştırılması ve 2 bin 155 araç kiralanması için açılan ihaleyi 101 milyon 993 bin TL’ye almıştı.

Araç israfı havadan böyle görüntülendi:

 

BİNEK ARAÇ SAYISI 1571’E ÇIKIYOR

2019 yılı için yapılan ihalenin şartnamesine göre kiralanan 2 bin 432 aracın bin 179’u binek araç. Bu araçlara kiralanan 392 adet doblo araç da eklendiğinde binek araç olarak kullanılacak araç sayısı 1571’e çıkıyor.

NE OLMUŞTU?

Gece yarısı Yenikapı miting meydanına getirilen yüzlerce araç tartışma yarattı. Araçların sergilenmek üzere miting meydanına getirildiği iddia edildi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Başdanışmanı Deniz Demir de, araçların Yenikapı’ya israf sergilemesi için getirildiğini söyledi.

ANKA Haber Ajansı da, Twitter’dan Yenikapı’ya getirilen yüzlerce aracın videosunu yayınladı. CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ise “Bu sadece ufak bir başlangıç” paylaşımında bulundu.

Kaftancıoğluoğlu: Bu sadece ufacık bir başlangıç.. Araçların devamı halka yapılan ihanetlerin ise sonu geliyor. Rantı kollayanların karşısında halkı koruyan bir anlayış ve başkan İstanbul’a nefes aldırmaya devam ediyor.” dedi

 

Sosyal medyada yoğun olarak yapılan paylaşımlara karşın İBB’den henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

İMAMOĞLU NE DEMİŞTİ?

İmamoğlu, 23 Haziran seçiminden önce gündem olan belediyenin makam araçlarıyla ilgili konuşmuş, ”Makam araçlarını bir araya toplayıp sergileyecek misiniz” sorusuna şu yanıtı vermişti:

“Ben, bir arada görmeyi severim. Parça parça uğraşamıyorum. Bir araya toplayıp bakacağız. Çaya şeker atmayı öyle bırakmıştım. Yıllar önce günde 20 çay içiyordum. Biri, ’20 tane şeker biriktiriyorsun bir tabağa. Bir tabakta görünce ne kadar kötü’ demişti. O gün şekeri bırakmıştım. Araçları bir araya toplayacağız. Belki de bizim canımızı sıkacak, moralimizi bozacak. Kullananlar bile, ‘Yok ben kullanmadım, evime otobüsle gidiyorum’ diyecek. Dolayısıyla o görüntüyü görmem lazım.”