Yüzde 123 zam gelen pasaportta harç sürprizi

Yayın tarihi: 10 Ocak 2023 Salı 8:16 am - Güncelleme: 12 Ocak 2023 Perşembe 9:41 am

Bu yıl itibarıyla yüzde 123 zam gelen pasaport harç ücretlerinde bir kriz daha yaşandı. 2022 yılı fiyatlarıyla harç yatırıp randevu bulamadıkları için ocak ayına tarih alanlardan harç farkı istendi.

Pasaport harç ve ücretlerine 2023 yılı itibarıyla yüzde 123 zam gelirken, 2022 yılı fiyatlarıyla harç yatırıp, nüfus müdürlüklerinde randevu bulamadıkları için Ocak 2023’e tarih alanlardan harç farkı yatırmaları istendi. Bu durum üzerine pek çok kişi, CİMER üzerinden şikayette bulundu.

Hürriyet’ten Seda Türkoğlu’nun haberine göre, Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, “Vatandaşlara, hem harçların yatırıldığı Gelir İdaresi Başkanlığı’na hem de pasaportların alındığı İçişleri Bakanlığı’na hitaben internet üzerinden bir itiraz dilekçesi yazmalarını tavsiye ediyoruz. Bu kişiler, pasaport için müracaat ettikleri tarihte işlem yapılmış olsaydı ödeyecekleri ücretin miktarını ve daha düşük olduğunu belirterek bir dilekçe oluşturabilirler” diye konuştu.

Ağaoğlu, “Söz konusu durum Aralık 2022’de pasaport başvurusu yapan vatandaşlara net olarak söylenmeliydi. Bilgilendirilme hakkı evrensel bir tüketici hakkıdır ve bu konuda doğan mağduriyetler giderilmelidir” ifadesini kullandı.

SOYLU’DAN AÇIKLAMA

Konuya ilişkin açıklama yapan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, vatandaşın haklı olduğunu belirterek “Aralık ayında 2022 yılı fiyatıyla pasaport harcı yatırıp, yoğunluk nedeniyle bu ay randevu alanlardan ücret farkı alınmayacaktır” dedi.

Yeni yıl zamla başladı! Kimlik, ehliyet ve pasaporta dev zam