Yüz maskesi yüz tanıma teknolojilerini aldatıyor

Yayın tarihi: 20 Temmuz 2020 Pazartesi 9:30 am - Güncelleme: 19 Temmuz 2020 Pazar 4:36 pm

Yüz maskesi ABD içinde uzun yıllar boyunca kullanılacak bir alışkanlık olarak kalıcı hale gelirse, aranan pek çok kişinin yüz tanıma teknolojilerini aldatabileceği öngörülüyor.

Yüz maskesi batı toplumları için yeni bir kavram olsa da Uzak Doğu’da pek çok insan gerek hastalık endişeleriyle gerekse de hava kirliliği nedeniyle uzun yıllardır yüz maskeleri kullanıyor. Şimdi etkisi uzun yıllar hafızalardan silinmeyecek Covid-19 nedeniyle, yüz maskelerinin pandemiden sonra bile kullanılması ihtimali yükselmiş görünüyor. Özellikle kış aylarında maske kullanımının artacağı düşünülüyor. Gribin artış gösterdiği dönemlerde batı toplumlarında yüz maskesi refleksinin gelişmesi bekleniyor.

Yüz maskesi

Fakat sorun şu ki, halka açık alanları tarayan ve yapay zeka ile kontrol edilen güvenlik kameraları, yüzünden maske olan insanları tanımakta zorlanıyor. Bu da aranan kişilerin maske il kamufle olarak rahatça hareket etmesinin önünü açıyor. Dahası, ABD Federal güvenlik birimleri bu sistemlere yıllardır çok büyük emek ve maddi kaynak harcadılar. Ülkenin pek çok noktası artık kameralarla kontrol altına alınmış durumda. Şimdi Covid-19 ve maske alışkanlığı nedeniyle bu hazırlıklar büyük oranda çöp olabilir.

Zira, aranan kimse dışarıya maskesiz çıkmayacağı için, kameraların yüzlerini tarayabildiği maskesiz kişiler zaten hiçbir araması olmayan insanlar olacak. Diğer bir deyişle, kamera sistemleri boşuna para yakacak ancak hiçbir sonuç alamayacak.

Peki siz ne düşünüyorsunuz? Pandeminin ektileri geçse de toplumların büyük oranda maske takmaya devam edeceği fikrine katılıyor musunuz?