Yurttaşlardan test isyanı: Durumum ağırlaştı hala sonuç bekliyorum

Yayın tarihi: 18 Eylül 2020 Cuma 8:31 am - Güncelleme: 18 Eylül 2020 Cuma 8:31 am

İnternet platformu üzerinden yurttaşların şikâyetlerini ilettiği mecra olan ‘Şikayetvar’ adlı sitede Sağlık Bakanlığı için yazılan bin 758 şikâyet yer aldığı ve bu şikayetlerin büyük bir çoğunluğunu beş altı gündür sonuçlanmayan Covid-19 testlerinden oluştuğu belirtildi. Testi sonuçlanmayanlar genellikle “Durumum ağırlaştı, teşhis konulmadığı için tedaviye başlanmadı” ifadesini kullandı.

BirGün’den Burcu Cansu’nun haberine göre şikâyet siteleri, Covid-19 test sonucunu günlerce beklemelerine karşın bir sonuç alamayan yurttaşlarla dolu. Şikayetlerin çoğunluğunda “Test sonucum çıkmadı, durumum ağırlaştı” denildiği belirtiliyor.

Kamu hastanelerinde test yaptırmak ‘hastalık belirtisi göstermeye bağlı’ olduğundan yurttaşlar, özel hastanelerde test yaptırmaya zorlanırken, üst düzey bürokratlar, siyasiler ve yakınlarının test sonucuna birkaç saat içerisinde ulaştığı birçok defa basına yansımıştı.

Test yaptıranların şikayetleri arasında devlet hastanelerinde sıra için saatlerce bekledikleri, e-Nabız sistemine düşmeyen sonuçlar sebebi ile sorun yaşadıkları, sonucun negatif çıktığı bildirilmesine rağmen e-Nabız üzerinde pozitif sonuç yer aldığı gibi çok sayıda şikayet dikkati çekiyor.

AKP’lilere Covid testi piyangosu

“TESTİM KAYBOLDU; BEŞ GÜNDÜR SONUÇ ÇIKMIYOR”

İnternet platformu üzerinden yurttaşların şikâyetlerini ilettiği mecra olan “Şikayetvar” adlı sitede yer alan şikayetlerinden bazıları şöyle:

Nur: 12 Eylül’de belirtilerim ve Covid’li hastayla temasta bulunduğum için Ankara Eğitim Araştırma Hastanesi’nde test yaptırdım. İki gün içinde sonucumun çıkacağını söyledi ama testim açıklanmadı. Bu süre zarfında hastaneyi aradığımda açmadılar. Bugün beşinci gün ve sonucum hala çıkmadı. Hastaneyi aradığımda, ‘Testiniz bulunamamaktadır’ denildi. Belirtilerim çoğalmaya başladı, çok büyük bir sorumsuzluk böyle bir şey görmedim pes yani.

Fırat: 24 ila 36 saat arasında çıkan test sonucu beş gündür çıkmıyor. Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim Araştırma Hastanesi’nden ‘Sonuç yarın çıkar’ diyorlar. Psikolojim bozuldu, artık odamdan çıkmıyorum ya pozitifse diye işe gidemiyorum. İşverenim ilk başta anlayışla karşıladı fakat artık inanmamaya başladı. Normal olarak çalışanlarınız yüzünden işimden olacağım.

Ayşe: 11 Eylül öğlen 12.00’de verdiğim Covid-19 testim bugün 16 Eylül olmasına rağmen hala açıklanmadı. e-Nabız’da görünmüyor. Bu hastane bizi halk sağlığına yönlendirdi. ‘Gönderdiğiniz birimin numarasını verin, arayalım’ dediğimde ‘internette var’ diyorlar. Açan yok, nereye gitti bu testler, ağrıdan duramıyorum. Astıma çevirmiş, zatürree olmam yakındır. Tanıyı koymadıktan sonra tedavi nasıl olacak? Şikâyetçiyim.

Gül: 12 Eylül’de test yaptırdığım laboratuvardan iki gün sonra gelen yanıt ile Covid-19 sonucunun negatif olduğunu öğrendim. Tesadüf eseri e-Nabız’dan sonucun pozitif olduğumu gördüm. Test yaptırdığım Avicenna’nın sitesinde de aynı pozitif sonucu gördüm. Risk durumu yüksek ailemden korkarken böyle bir durum kabul edilemez.

“ÖNCE NEGATİF SONRA POZİTİF”

Önder: 8 Eylül’de çalıştığım kurumda pozitif vaka bulunması sebebiyle … Bahçelievler Hastanesi’nden gelip Covid test örneği aldılar. Aradan yedi gün geçmiş olmasına rağmen hala sonuç çıkmadı. Sonucum açıklanmadığı için işe gitmek zorunda kalıyorum. Toplu taşıma kullanıyorum.

Rümeysa: 12 Eylül ‘de anneme Covid testi yaptırdık. Hızlı olması adına Ankara Hastanesi’ni tercih etmiştik. Testi negatif çıktı ama annemin durumu iyi değildi bu yüzden devlet hastanesine gidip test yaptırdık. Burada sonucun pozitif olduğu ortaya çıktı.

Kovid-19 hastası: Evdekilere test yok,ikinci test için pasta istiyorlar